Fostul prim adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI) Forian Coldea urmează să fie audiat în luna mai de către procurorii Secției de anchetare a magistraților în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, informează Mediafax. Coldea s-a prezentat, luni, la sediul structurii pentru a-și ridica citația aferentă.

Florian Coldea la Comisia SRIFoto: Hotnews

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax că fostul prim adjunct al SRI, Florian Coldea, urmează să fie audiat, în cursul lunii mai, de către Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție în dosarul Laurei Codruța Kovesi.

De altfel, Coldea s-a prezentat, luni, la registratura Secției pentru a-și ridica citația.

Șeful Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, Gheorghe Stan, a declarat că Forian Coldea s-a prezentat la registratura structurii, însă acesta nu a fost audiat în niciun dosar.

În dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, Kovesi are calitatea de inculpat, fiind acuzată de mai multe fapte.

Pe 28 martie, Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de anchetă a magistraților, însă măsura a fost contestată în instanță.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, decizia fiind definitivă.

****

Numele fostului adjunct al șefului SRI este legat și de protocoalele secrete din justiție încheiate de Serviciul Român de Informații cu diverse instituții judiciare precum Parchetul General sau Înalta Curte de Casație și Justiție. Florian Coldea a fost audiat de două ori în cadrul Comisiei pentru control a activității SRI, după apariția acestor protocoale secrete din justiție, el refuzând însă de fiecare dată să răspundă acuzaţiilor privind implicarea în dosarele penale, controlul asupra presei, acoperiţii din Justiţie şi media, relaţiile pe care le are sau le-a avut cu diferiţi politicieni sau acapararea unor instituţii.

El a fost trecut în rezervă în ianuarie 2017, după apariția a opt înregistrări făcute publice de Sebastian Ghiţă, în care fostul parlamentar detalia relaţia pe care o avea cu omul doi din SRI, cum mergea în excursii cu familia Coldea şi cum se întâlnea la SRI cu Laura Codruţa Kovesi, Coldea şi uneori cu şeful de staţie CIA.

Tot fostul parlamentar Sebastian Ghiță este cel care a depus la Secția de anchetare a magistraților o plângere contra Laurei Codruța Kovesi, în urma căreia fostul procuror șef DNA a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis de Secţia de investigare a infracţiunilor în decembrie 2018, după ce Sebastian Ghiţă a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în ţară Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. Laura Codruţa Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI.