Liderul politic al grupării separatiste basce ETA a fost arestat în Alpii francezi după 17 ani de căutări, a precizat un oficial citat de BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Josu Ternera, pe numele său real José Antonio Urrutikoetxea, a fost arestat în Sallanches, o localitate din sud-estul Franței, în urma unei operațiuni derulate de polițiștii francezi și spanioli.

Acesta este acuzat de uciderea mai multor persoane în atentatele comise de ETA.

Organizația separatistă care a condus o campanie pentru independența Țării Bascilor mai bine de 40 de ani și-a anunțat dizolvarea în 2018. Nu mai puțin de 800 de persoane și-au pierdut viața în urma campaniei violente întreprinse de gruparea separatistă, până în 2011.

Potrivit unor surse, Ternera ar fi grav bolnav, polițiștii spanioli avertizându-i pe colegii lor francezi că acesta este în drum spre spital, declanșând astfel operațiunea care a dus la arestarea liderului organizației.

Procurorii spanioli îl acuză pe Josu Ternera că a fost implicat într-un atentat cu mașină capcană în nordul orașului Zaragoza, în decembrie 1987, atentat care s-a soldat cu moartea a 11 oameni, printre care 5 copii. În perioada 1989- 2000, s-a aflat în diverse închisori în Franța și Spania.

Josu Ternera a fost ales în parlamentul regional din Țara Bascilor, în pofida faptului că era cercetat de autoritățile spaniole. Curtea supremă l-a citat pentru înfățișare în instanță în noiembrie 2002, în acel moment fiind emis un mandat internațional de arestare și fiind introdus pe lista Interpol a celor mai căutate persoane.