Secția de investigare a infracțiunilor în justiție a retras apelul în dosarul lui Damian Dolache, judecător la Curtea de Apel București, care a fost condamnat, în martie, în primă instanță, la 10 luni de închisoare cu suspendare din cauză că fusese prins băut la volan. Pe de altă parte, Instanța Supremă a admis cererea procurorilor privind sesizarea Curții Constituționale referitor la atribuțiile secției de anchetare a magistraților.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ia act de retragerea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a apelului declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei penale nr. 21 din 18 martie 2019 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie în dosarul nr. 2/42/2019 privind pe intimatul inculpat Dolache Damian", se arată în decizia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit Mediafax.

Instanța supremă a admis însă și cererea procurorilor de sesizare a Curții Constituționale privind atribuțiile Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, CCR urmând să se pronunțe în acest caz.

În primă instanță, Damian Dolache a fost condamnat la o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare. Procurorii arată în rechizitoriu că pe 4 noiembrie 2017, în jurul orei 22.00, judecătorul, aflat la volanul unui autoturism, în Capitală, a fost observat de un echipaj al Poliției Rutiere în timp ce făcea viraj la stânga cu depășirea marcajului longitudinal continuu.

"În această împrejurare, conducătorului auto i s-au solicitat documentele și a fost testat cu aparatul alcooltest, stabilindu-se că alcoolemia inculpatului în aerul expirat a fost de 0,77 mg/l", arată procurorii, într-un comunicat de presă. Ulterior, judecătorul fost condus la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, unde i-a fost recoltată o probă de sânge, dar a părăsit unitatea medicală fără preaviz, iar specialiștii nu au mai putut să-i recolteze și o a doua probă. "Din buletinul de analiză toxicologică emis de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, a reieşit că la ora 22:30 inculpatul avea în sânge o alcoolemie de 1,95 gr.%o", potrivit sursei citate.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, la începutul anului, că nu se impune suspendarea judecătorului pentru că a condus băut.