Peste 5.400 de persoane s-au înregistrat pe aplicația lansată duminică pentru votul în străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le recomandă românilor să voteze prin corespondență, atrăgând atenția că sunt mai mari costurile pentru votul la secțiile amenajate în diaspora decât în cazul votului prin corespondență.

Prezidentiale 2019 diasporaFoto: mae.ro

Numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, lansat duminica trecută, este de 5.452 - 2.857 de români au optat pentru votul la secțiile de votare, iar 2.595 pentru votul prin corespondență.

AEP le recomandă românilor din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, argumentând că procedura este simplă, sigură și eficientă și este "o modalitate modernă de vot anticipat la distanță".

Autoritatea Electorală atrage atenția că sunt mai mari costurile pentru votul la secțiile amenajate în diaspora decât în cazul votului prin corespondență și prezintă costurile pentru cele două metode vot: în secția de votare sau prin corespondență.

Până la 100.000 de euro costul pentru înființarea unei secții de votare

Potrivit AEP, pe baza informațiilor din partea comunităților de români din străinătate și a reprezentanțelor diplomatice, reiese că pentru a înființa o secție de votare costul aproximativ poate ajunge la 100.000 euro. Suma ar include chiria pe cele opt zile necesare funcționării secției de votare (trei zile destinate votării efective și o zi pentru activitățile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum și remunerația personalului acesteia.

Prin urmare, din analiza acestor date, precum și a celor comunicate de Poșta Română cu privire la costurile pe care le implică votul prin corespondență, reiese că pentru votul prin corespondență costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secție de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, spune AEP.

"Date fiind aceste estimări, atragem atenția cetățenilor cu drept de vot care se înregistrează online să acționeze cu onestitate și corectitudine, astfel încât solicitarea acestora să reflecte situația reală”, avertizează reprezentanții AEP.

"Înregistrarea alegătorilor care nu locuiesc în străinătate, dar care s-au înscris poate duce la înființarea de secții de votare fără rost"

Autoritatea Electorală atrage atenția că înregistrarea alegătorilor care nu locuiesc în străinătate, dar care s-au înscris poate duce la înființarea de secții de votare fără rost, ceea ce înseamnă creșterea costurilor.

”Din informațiile AEP există alegători care s-au înregistrat cu opțiunea de a vota la o secție de votare, deși nu locuiesc în străinătate și nici nu intenționează să călătorească în afara țării în zilele destinate alegerilor, și anume 8/9/10 noiembrie și 22/23/24 noiembrie 2019. Aceste fapte pot atrage înființarea artificială de secții de votare, în detrimentul alegătorilor care intenționează cu adevărat să voteze la o secție de votare din străinătate și ridică, implicit, costurile în mod nejustificat”, susține AEP.

Autoritatea Electorală prezintă avantajele înregistrării cu opțiunea pentru votul prin corespondență:

  • posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;
  • evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;
  • evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.

Românii din străinătate se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro pentru votul prin corespondență sau pentru votul în secții mai aproape de domiciliul sau reședința lor, la alegerile prezidențiale. Înscrierile vor dura până în 11 septembrie. Portalul de înscrieri cuprinde două secțiuni: "Alegător în străinătate la o secție de votare" și "Alegător în străinătate prin corespondență".

Potrivit AEP, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Românii din străinătate vor putea vota la prezidențiale pe parcursul a trei zile: la primul tur între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

CITEȘTE ȘI: Ghid MAE pentru alegătorii din străinătate. Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019