Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite joi seară, într-un comunicat, că trei dintre cei 26 de candidați propuși de statele membre pentru posturile de comisari europeni au fost respinși „din varii motive”, astfel că nominalizările de comisari în cazul României, Ungariei și Franței „sunt încă deschise”.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

„Ne aflăm în prezent într-o procedură parlamentară democratică și transparentă. Am propus 26 de candidați, dintre care 23 au fost acceptați. Trei candidați nu au obținut susținerea majoritară din diverse motive. Prin urmare, nominalizările pentru comisarii din Ungaria, România și Franța sunt încă deschise”, spune Ursula von der Leyen, potrivit comunicatului difuzat joi seară de Executivul european.

Von der Leyen menționează că s-a întâlnit în cursul după-amiezii cu liderii grupurilor PPE, S&D și Renew Europe din Parlamentul European, „pentru a discuta situația”. Ea s-a întâlnit de asemenea și cu președintele PE, David Sassoli.

„Nu trebuie să pierdem din vedere care este miza: următorii cinci ani vor fi decisivi pentru Europa, într-un context global dificil. Europa trebuie să facă față Brexitului, chestiunilor comerciale și conflictelor din imediata sa vecinătate. Trebuie de asemenea să facem față unor provocări majore precum schimbările climatice, digitalizarea și fluxurile migratorii. Cu atâtea lucruri în joc, este necesar acum ca, împreună cu Parlamentul, să accelerăm procesul astfel încât Europa să poată acționa rapid. În același timp, toți cei implicați în proces au nevoie de suficient timp pentru a aborda următorii pași cu atenție. Acesta trebuie să fie obiectivul comun”, subliniază viitoarea șefă a Comisiei Europene în comunicatul citat.

Propunerea României, în acest moment, pentru postul de comisar european, portofoliul Transporturilor, este Dan Nica.

Însă candidatura sa la funcția de comisar european nu a fost selectată încă de la început de viitorul șef al Comisiei, Ursula von der Leyen, care a ales-o în schimb pe Rovana Plumb, ce avea să fie însă respinsă de Parlamentul European.

Amintim că, în august, premierul Dăncilă a transmis o scrisoare Comisiei Europene cu propunerile României, Dan Nica și Rovana Plumb. Ulterior, cei doi au fost intervievați de viitorul șef al Comisiei Europene.

În 9 septembrie, Ursula von der Leyen a anunțat lista completă a comisarilor europeni acceptați, printre care apărea și Rovana Plumb, ceea ce înseamnă că Dan Nica nu a fost ales încă de atunci, au explicat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Cu alte cuvinte, Guvernul a trimis un candidat care de la bun început nu a fost selecționat.

Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro că Ursula von der Leyen i-ar fi transmis de la început Vioricăi Dăncilă că nu este de acord cu Dan Nica, însă premierul a insistat să-i transmită din nou propunerea cu numele acestuia.

Surse HotNews.ro informau, marți, că o decizie privind validarea comisarului din partea României se va lua după ce se va tranșa situația moțiunii de cenzură.

Citește și: