Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, marţi, că soluţiile tehnice referitoare la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) vor fi discutate cu Consiliul Superior al Magistraturii, atunci când va fi elaborat un proiect de lege pe această temă.

Adina FloreaFoto: Agerpres

El a spus că Memorandumul adoptat la finalul anului trecut reprezintă poziţia Guvernului cu privire la Secția specială, "plecând de la modul defectuos în care a fost reglementată această secţie, plecând de la ineficienţa constatată, cred, destul de uşor în intervalul scurs de la înfiinţarea ei şi până astăzi".

"Am plecat de la voinţa de a găsi, împreună cu sistemul judiciar, cu Consiliul Superior al Magistraturii, o soluţie adecvată, care să permită şi combaterea corupţiei, acolo unde ea există în sistemul judiciar, şi întărirea integrităţii în acest sistem şi păstrarea unor garanţii (...) cu privire la drepturile procesuale, la prezumţia de nevinovăţie. Toate aceste soluţii tehnice vor fi discutate cu Consiliul Superior al Magistraturii în momentul în care vom elabora un proiect. Dar obiectivul nostru este să nu punem în paranteză această activitate de păstrare a integrităţii în sistemul judiciar şi în acelaşi timp să nu avem situaţii în care se încalcă drepturi şi garanţii procesuale. Eu cred că din dialogul care va urma va rezulta un proiect foarte bun", a declarat Predoiu.

Guvernul a adoptat, în 27 decembrie 2019, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Următorul pas ar urma să fie elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe să îl înainteze Parlamentului.

Mistrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus, în ședința de Guvern din 27 decembrie, că structura de parchet "iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată. "Ce a urmat a confirmat temerile”. El a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost criticată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu a spus că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitate a Secției, "care e în afara jurisdicției CCR”. "E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

Premierul Ludovic Orban declara că propunerea făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prin Memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsura se află și în programul de guvernare, a punctat premierul.

În memorandumul prezentat Executivului, Cătălin Predoiu aduce în discuție recomandările forurilor europene în legătură cu Secția. În concluzii, ministrul Justiției precizează că soluția este desființarea SIIJ.

Forma memorandumului prezentat la ședința Guvernului din 27 decembrie nu mai este aceeași cu cea inițială, despre care Executivul a discutat și în ședința din 6 decembrie. În prima variantă a documentului, Cătălin Predoiu vorbea despre desființarea Secției de anchetare a magistraților sau "regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”.