Avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a propus amendarea României cu 3 milioane de euro pentru transpunerea tardivă a directivei care se referă la combaterea spălării banilor. În general, deciziile CJUE coincid cu recomandările formulate de avocatul general.

HotNews.roFoto: Hotnews

Concluziile avocatului general, Evgeni Tanchev, au fost publicate joi pe site-ul CJUE.

Ce recomandă acesta:

  • 1. Să declare că, întrucât nu a adoptat, până la 26 iunie 2017, măsurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, în orice caz, întrucât nu a comunicat aceste măsuri Comisiei, România nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 67 din directiva menționată.
  • 2. Să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 000 000 de euro.
  • 3. Să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.

În 7 iulie 2017, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României și altor 7 state UE pentru netranspunerea în legislațiile naționale a Directivei europene 849/2015 - "A patra directivă privind combaterea spălării banilor" . Atunci România a primit o scrisoare de punere în întârziere, iar apoi Comisia Europeană a constatat că România și alte 7 state nu au luat nicio măsură de transpunere a directivei.

„(...) ținând seama de perioada cuprinsă între data împlinirii termenului de transpunere prevăzut de Directiva 2015/849 (26 iunie 2017) și data la care România și‑a îndeplinit obligațiile (21 iulie 2019), durata încălcării este de aproximativ 25 de luni, ceea ce poate fi considerată semnificativă”, arată avocatul general.