Jandarmeria anunță că, alături de Gheboasă, au fost amendați cu o mie de lei alți patru artiști care au urcat pe scena festivalului UNTOLD de la Cluj-Napoca, pe motiv că au cântat melodii cu un conținut limbaj vulgar, licenţios sau rasist.

UNTOLD 2023Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

„În urma analizării imaginilor şi înregistrărilor video din timpul festivalului Untold, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca a aplicat noi sancţiuni contravenţionale pentru patru artişti, care au prezentat în concert cântece cu versuri care conţin un limbaj vulgar, licenţios sau rasist”, a anunţat, joi, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Astfel, cei patru artiști au fost amendați cu câte de 1.000 de lei, conform art. 2, alin 1) din Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

„În continuare, ne reafirmăm angajamentul de a proteja drepturile şi libertăţile individuale ale tuturor persoanelor, indiferent de categoria socială sau etnică, atâta timp cât acestea respectă prevederile legale”, a transmis Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Paraziții și Macanache, printre cei amendați de jandarmerie după UNTOLD 2023

Potrivit unor surse Cluj24, printre cei sancționați se numără Cătălin Ștefan Ion – Cheloo și Bogdan Ionuț Pastacă – Ombladon de la Paraziții, dar și Macanache, pe numele său real Constantin-Bogdan Dinescu.

Jandarmeria Cluj a anunțat marți că, după apariţia controverselor legate de concertul susţinut de trapperul Gabriel Gavriş, cunoscut sub numele de scenă Gheboasă, s-a autosesizat şi l-a amendat pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora.

De asemenea, în urma spectacolului susţinut la festivalul Untold a fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

„În data de 6 august a.c., ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la concertul susţinut de trapperul Gheboasă, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare şi rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca s-a autosesizat şi a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-a avut la dispoziţie. În urma analizării informaţiilor şi verificării aspectelor semnalate, în data de 8 august a.c., a fost aplicată în acest caz o sancţiune contravenţională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru «proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora»”, a anunţat Jandarmeria Cluj.

Gheboasă a acuzat Jandarmeria de discriminare

Gheboasă a acuzat Jandarmeria de discriminare după ce a fost amendat după prestația de la Untold. El susține că și alte trupe prezente pe scenă au avut versuri similare sau „mai rele”, dar a fost singurul amendat și pune asta doar pe seama faptul că este rom.

  • „Cum să discriminez eu țiganii? Eu iubesc țiganii și îi reprezint și am fost singurul cu black skin de pe scenă. Au fost colegi care au avut versuri la fel ca ale mele sau mai rele, cu conotații sexuale, dar eu am fost singurul amendat.
  • De ce? Pentru că sunt tigan, rom. Asta e ură de rasă”, a acuzat solistul.

El a anunțat că nu va plăti amenda și că va merge în instanță să își apere drepturile, având angajat deja un avocat.

Cum i-a răspuns Jandarmeria lui Gheboasă

Jandarmeria Română a susținut, marţi seară, în legătură cu amenda aplicată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, că instituţia „nu aplică sancţiuni discriminatorii”:

  • „Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la sancţiunea aplicată astăzi de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca, facem precizarea că Jandarmeria Română nu aplică sancţiuni discriminatorii pe criterii sociale, etnice, religioase sau de orice altă natură.
  • Toate acţiunile noastre sunt ghidate de principiile imparţialităţii, echităţii şi respectului pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.

De asemenea, sursa citată spunea că „Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca va continua să analizeze imaginile din timpul festivalului şi acolo unde se vor constata fapte antisociale, vor fi aplicate sancţiuni conform legii, într-o manieră echitabilă şi nediscriminatorie”.

„Textul folosit e rasist și sexist în opinia specialiștilor, dar e treaba Jandarmeriei să judece asta?”

Aresel, ONG care luptă împotriva discriminării romilor, a sărit în apărarea lui Gheboasă, spunând că decizia Jandarmeriei Cluj de a-l amenda este „ori una profund discriminatorie ori doar un exercițiu de PR și vigilență”.

Aresel a anunțat miercuri seară, pe Facebook, că va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru „posibilă discriminare comisă de Jandarmeria din Cluj împotriva lui Gheboasă”, în urma prestației sale din cadrul festivalului Untold.

Reprezentanții ONG-ului mai spun că nu au auzit până acum să fi fost dată o asemenea sancțiune unui artist pentru versurile pe care le-a folosit – nici pentru rasism, sexism, homofobie - larg răspândit în repertoriul unor artiști consacrați, apreciați de publicul larg și promovați în mass-media.

  • „De aceea, suntem curioși să vedem amenzile aplicate de aceștia celor de la Paraziții după concertele lor sau, mai recent, amenzile aplicate pe acest articol de lege altor artiști de trap de o altă etnie decât Gheboasă.
  • Nu de alta, dar știm ca sunt mulți alți artiști ce au versuri cel puțin la fel de rasiste, sexiste, denigratoare și revoltătoare.
  • Noi vom cere oficial Jandarmeriei să ne transmită punctual în ce alte astfel de cazuri au mai decis până acum că trebuie amendat artistul.

De asemenea vom scrie o petiție către CNCD să vedem dacă și ei ne împărtășesc opinia că decizia Jandarmeriei de a-l sancționa pe artist este una profund discriminatorie pe criteriu etnic”, mai arată Aresel.

Organizaţia recunoaşte, însă, că mesajul transmis de Gheboasă este „rasist şi sexist”: „Sigur, asta nu îl scuză pe Gheboasă, textul pe care l-a folosit e rasist și sexist în opinia specialiștilor consultați de noi, dar e treaba jandarmeriei să judece asta? Totuși, singura sancțiune posibilă în astfel de situații poate fi cea aplicată de publicul artistului, nu de o instituție militarizată”.