Adunarea Generală a Națiunilor Unite a ratificat miercuri Compactul global privind Migrația, acordul fiind aprobat cu 152 de voturi pentru, în timp ce cinci țări, inclusiv SUA și câteva state UE, s-au opus, informează agenția de știri The Associated Press.

Migranti prinsi la graniFoto: Politia de Frontiera

Acordul reprezintă un efort de combatere a migrației ilegale care a transformat traficul de persoane într-o industrie globală. Imigranţii, care încearcă să fugă de sărăcia şi violenţa din ţările natale, sunt adesea transportaţi în condiţii precare, tranzacţionaţi între diferite reţele de trafic de persoane care extorchează bani de la ei, şi sunt supuşi abuzurilor din partea bandelor criminale şi autorităţilor din ţările prin care trec.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat adoptarea pactului declarând că acest compact oferă o platformă pentru cooperarea internațională ce indică spre o cale de "acțiunea umană și sensibilă care să fie în beneficiul țărilor de origine, de tranzit și de destinație, precum și a imigranților".

Guterres a afirmat anterior că "peste 60.000 de imigranți au murit în timpul migrațiilor începând din 2000" și a catalogat această pierdere de vieți drept o "sursă de rușine colectivă".

Pe lângă SUA, adoptării compactului s-au mai opus Israelul, Cehia, Polonia și Ungaria, iar alte 12 țări s-au abținut de la vot.

Statele Unite și alți critici susțin că pactul, care însă nu are caracter obligatoriu, încearcă să "globalizeze" modul în care se gestionează migrație în detrimentul suveranității țărilor.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a avertizat adunarea că aprobarea acestui "compact dezechilibrat, părtinitor și extrem de pro-migrație" este o "greșeală gravă", adăugând că "migrația este un fenomen periculos".

Cu două zile mai înainte, Adunarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) a ratificat Compactul Global pentru Refugiați, un acord ce vizează îmbunătățirea accesului la educație și servicii medicale pentru refugiați, singurele țări care au votat împotriva aprobării documentului fiind Statele Unite și Ungaria.

Filippo Grandi, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR), a declarat atunci că cele două acorduri, cel privind migrația, și cel referitor la refugiați, au fost concepute să se "consolideze reciproc".