Președintele Tayyip Erdogan a declarat vineri că Turcia continuă plățile în cadrul înțelegerii sale cu Rusia pentru a cumpăra sisteme de apărare antirachetă S-400, iar Statele Unite nu au prezentat aceleași condiții când s-au oferit să vândă sistemul rival de rachete Patriot, relatează Reuters.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

"S-400 ocupă un loc important în discuțiile noastre. Argumentele Statelor Unite sunt foarte greșite. Am terminat procesul S-400 și plățile noastre continuă", a declarat Erdogan reporterilor de la Istanbul, când a fost întrebat despre discuțiile planificate la Moscova săptămâna viitoare.

Achiziționarea sistemului rusesc a pus Turcia în contradicție cu aliatul săudin NATO, Statele Unite. La începutul acestei săptămâni, Washington-ul a oprit livrarea către Turcia a echipamentelor legate de avionul de luptă stealth F-35, din cauza dezacordului privind apărarea antirachetă.

În încercarea de a convinge Turcia să renunțe la planurile sale de a cumpăra modelul S-400, Statele Unite au oferit sistemul anti-rachetă american Patriot. Turcia s-a arătat interesată de Patriot, dar nu încondițiile abandonării modelului S-400.

Un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului, a sugerat vineri că o achiziție turcă a sistemelor ruse de apărare antirachetă ar puteareprezenta o oportunitate pentru forțele americane.

"Este șocant faptul că Rusia nu este mai îngrijorată de trimiterea echipamentului către o națiune din NATO, co-localizată cu forțele americane, unde poate fi studiat și unde este posibil să câștigam informații valoroase", a spus oficialul.

"Este cu siguranță o oportunitate unică", a adăugat oficialul.