​Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că noua comunitate înființată în Înălțimile Golan va purta numele președintelui american Donald Trump, ca semn de mulțumire pentru recunoașterea de către SUA a suveranității Israelului asupra platoului strategic, transmite Reuters.

Inaltimile GolanFoto: pexels.com

Israelul a ocupat o mare parte a Înălțimilor Golan, teritoriu care aparținea Siriei, în timpul Războiului de Șase Zile din 1967, anexând ulterior regiunea în 1981, acțiune ce nu a fost recunoscută internațional. Însă, Statele Unite s-au desprins de celelalte puteri ale lumii luna trecută, când Trump a semnat un decret ce recunoaște suveranitatea Israelului asupra teritoriului.

„Toți israelienii au fost profund mișcați când președintele Trump a luat această decizie istorică”, afirmă premierul Benjamin Netanyahu într-o înregistrare video realizată pe Platoul Golan.

El a adăugat că, după sărbătoarea de Pesah (Paștele evreiesc), va „aduce în guvern o rezoluție prin care va propune înființarea unei noi comunități pe Înălțimile Golan, numită după președintele Donald J. Trump”.

Președintele american a anunțat în 21 martie recunoașterea suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan, o decizie în contradicție cu poziția de decenii a Statelor Unite.