Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat marți legea prin care președintele ales Maia Sandu a rămas fără Serviciul de Informații și Securitate, trecut din subordinea șefului în statului în cea a Parlamentului, scrie Jurnal.md. Demersul lui Dodon vine la o zi după ce Curtea Constituțională a suspendat actul normativ.

Igor DodonFoto: Captura Privesc.eu

Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md de Carmena Sterpu, purtătorul de cuvânt al președintelui în exercițiu Igor Dodon.

Luni, legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea președintelui Republicii Moldova a fost suspendată de către Curtea Constituțională, după ce deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea, solicitând suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării.

Expertul constituțional Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curții Constituționale, afirmă că promulgarea legii în situația în care aceasta a fost suspendată de CC este o sfidare „brutală” a Constituției.

"Nu poate să fie așa ceva. Înseamnă că e o încălcare directă a Constituției RM și a hotărârii Curții Constituționale care a decis suspendarea până la examinarea în fond a acestei legi. Consider că e o încălcare brutală a Constituției, cât și a CC, și o demonstrare clară de nerespect față de una din instituțiile fundamentale ale statului care este CC”, a declarat Nicolae Osmochescu, pentru Jurnal.md.

Reamintim că deputații socialiștii împreună cu cei din Partidul Șor au votat săptămâna trecută, în două lecturi, proiectul de lege fără a fi examinat, doar în baza propunerii Comisiei juridice, numiri și imunități. Astfel, președintele-ales Maia Sandu a fost lăsată fără o prerogativă de care a beneficiat președintele în funcție Igor Dodon.