''Era încălzirii globale s-a încheiat, acum este momentul erei fierberii globale'', le-a spus joi după-amiază reporterilor secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Schimbarea climatică este aici. Este terifiant. Și acesta este doar începutul", a spus Guterres, citat de Euronews.

CaniculaFoto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

După mai multe săptămâni de încălzire a mărilor și a trei continente, Organizația Meteorologică Mondială a Națiunilor Unite (OMM) și Observatorul European Copernic cred că au suficiente date pentru a anunța că iulie 2023 va fi ''aproape sigur cea mai caldă lună măsurată vreodată'', depășind recordul anterior stabilit în iulie 2019.

Evenimentul este probabil ''fără precedent'' într-o perioadă de mii de ani și potrivit celor două instituții de referință, este doar o ''avanpremieră'' a viitorului climatic al planetei.

Grecia este devastată parțial de flăcări, Canada e lovită de inundații teribile, sudul Europei se luptă cu o căldură apăsătoare; la fel şi nordul Africii, sudul Statelor Unite și o parte a Chinei, care este afectată şi de ravagiile taifunului Doksuri: semnele vizibile ale încălzirii globale antropice se manifestă simultan.

Chiar dacă alte regiuni din nordul Europei se vor bucura de o vară blândă sau chiar răcoroasă, oamenii de știință sunt fermi: ''Este foarte probabil ca iulie să fie cea mai călduroasă lună iulie care s-a înregistrat vreodată'' și chiar ''cea mai caldă dintre toate lunile la un loc'', a anunțat Observatorul European Copernic, confirmându-și previziunile.

Articol realizat cu sprijinul Rador