Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a efectuat sâmbătă o misiune la Spitalul Al-Shifa din Gaza, ocupat de armata israeliană, şi lucrează la un plan de evacuare a spitalului, pe care l-a descris o drept „zonă a morţii”, transmite AFP.

Spitalul Al Shifa din GazaFoto: Dawood NEMER / AFP / Profimedia

Potrivit experţilor OMS, care au petrecut o oră în interiorul imensului complex spitalicesc, acesta încă mai găzduia sâmbătă 25 de îngrijitori şi 291 de pacienţi, dintre care 32 de bebeluşi în stare critică, 22 de pacienţi pe dializă şi doi la terapie intensivă.

Membrii misiunii au descris spitalul ca fiind o "zonă a morţii" în care situaţia este "disperată", a raportat OMS într-un comunicat.

„OMS şi partenerii săi elaborează urgent planuri pentru evacuarea imediată a pacienţilor rămaşi, a personalului şi a familiilor acestora”, a adăugat OMS.

„Echipa a văzut un spital care nu mai putea funcţiona: fără apă, fără alimente, fără electricitate, fără combustibil, consumabile medicale epuizate”, a scris la rândul său pe X (ex-Twitter) secretarul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Având în vedere această situaţie deplorabilă şi starea multor pacienţi, inclusiv a bebeluşilor, personalul medical a solicitat ajutor pentru evacuarea pacienţilor care nu mai pot primi îngrijiri vitale la faţa locului”, a spus el.

În comunicatul său de presă, OMS raportează că marea majoritate a pacienţilor aflaţi încă în spital sunt victime ale unor fracturi complexe şi amputaţii, arsuri, traumatisme toracice şi abdominale şi că 29 de pacienţi suferă leziuni grave la nivelul capului, coloanei vertebrale şi nu se pot deplasa fără asistenţă medicală. Mulţi răniţi suferă, de asemenea, infecţii severe, din cauza lipsei antibioticelor şi a condiţiilor de igienă precare.

OMS a anunţat că în zilele următoare vor fi organizate mai multe misiuni pentru evacuarea urgentă a pacienţilor rămaşi la Spitalul Nasser şi Spitalul European din Gaza, care operează deja peste capacitate. (Agerpres)