Bărbați înarmați mascați au pătruns într-un studio de televiziune în direct din Ecuador și au amenințat personalul îngrozit, notează BBC

Tensiuni in EcuadorFoto: Handout / AFP / Profimedia

Angajații au fost forțați să se întindă pe podea în timpul transmisiei postului public de televiziune din orașul Guayaquil, înainte ca fluxul live să fie oprit.

Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional!

Poliția spune că ulterior a făcut 13 arestări. Cel puțin 10 persoane au fost ucise de la începutul stării de urgență de 60 de zile în Ecuador, luni.

Urgența a fost declarată după ce un gangster notoriu a dispărut din închisoare. Nu este clar dacă incidentul de la studioul TV din Guayaquil a avut legătură cu dispariția șefului bandei Choneros, Adolfo Macías Villamar, sau Fito, așa cum este mai cunoscut.

În Peru -statul vecin- guvernul a ordonat desfășurarea imediată a unei forțe de poliție la graniță pentru a preveni orice instabilitate la graniță.

SUA au spus că condamnă „atacurile” din Ecuador și se „coordonează îndeaproape” cu președintele Daniel Noboa și guvernul său ecuadorian, pregătindu-se să ofere asistență.

Ecuador este unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume, dar exportă și ulei, cafea, cacao, creveți și produse din pește. O creștere a violenței în națiunea andină, în interiorul și în afara închisorilor sale, a fost legată de luptele dintre cartelurile de droguri, atât străine, cât și locale, pentru controlul rutelor cocainei către SUA și Europa.

În timpul atacului de marți asupra postului de televiziune, un bărbat înarmat a îndreptat o pușcă spre unul dintre prizonieri. Se auzea o femeie implorând: „Nu trage, te rog nu trage”, relatează agenția de presă AFP, în timp ce o persoană se auzea țipând de durere.

„Au intrat să ne omoare”, a spus un angajat al TC pentru AFP într-un mesaj pe WhatsApp. "Dumnezeu nu lasă să se întâmple asta. Criminalii sunt în live acum."

Postând video cu suspecții arestați, poliția a spus că autorii vor fi „pedepsiți pentru acte teroriste”.

Președintele Noboa a declarat marți că acum există un „conflict armat intern” în țară și mobilizează forțele armate pentru a efectua „operațiuni militare de neutralizare” a ceea ce el a numit „crima organizată transnațională, organizații teroriste și actori nestatali beligeranți”.

El a răspuns la un val de revolte recente din închisoare, evadari din închisori și alte acte de violență puse de autorități pe seama bandelor criminale.

Forțele de securitate au încercat să restabilească ordinea în cel puțin șase închisori unde au izbucnit revolte luni.

Opt persoane au fost ucise și trei au fost rănite în atacurile legate de bande criminale din Guayaquil, marți, în timp ce doi ofițeri de poliție au fost uciși de „criminali înarmați” în orașul din apropiere, Nobol, a declarat poliția.

În orașul Riobamba, aproape 40 de deținuți, inclusiv un alt baron de droguri condamnat, au ieșit dintr-o închisoare.

Cel puțin șapte ofițeri de poliție au fost, de asemenea, răpiți, iar un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată trei dintre ofițerii răpiți stând la pământ cu o armă îndreptată spre ei, unul fiind obligat să citească o declarație adresată președintelui Noboa, relatează AFP.

„Ai declarat război, vei primi război”, citește ofițerul. „Ați declarat stare de urgență. Declarăm că poliția, civilii și soldații sunt prada noastră de război”.

Poliția a ordonat evacuarea complexului guvernamental din Quito din motive de securitate.

Locuitorii din Quito au declarat agenției de presă Reuters că orașul este în haos de la știrea atacului de la postul de televiziune din Guayaquil.

„Este prea multă nervozitate în oraș”, a spus Mario Urena. "La serviciu, oamenii pleacă mai devreme. Toți oamenii pleacă, vezi mult trafic și alarme peste tot. E haos".

„În Ecuador nu am văzut niciodată așa ceva, unde un canal a fost practic deturnat și o emisiune începe cu împușcături, cu răpiri”, a spus Francisco Rosas. "Dacă un post de televiziune este capabil să primească acest tip de jaf, acest tip de nesiguranță, imaginați-vă restaurante sau magazine." În ultimii ani, închisorile țării au fost afectate de certuri violente între membrii închiși ai bandelor rivale, ducând adesea la mai multe masacre ale deținuților.

Se crede că Fito a fugit cu doar câteva ore înainte de a fi transferat în altă închisoare. Doi gardieni au fost reținuți pentru că l-au ajutat să scape.

Evadarea sa este, de asemenea, o lovitură pentru guvernul președintelui Noboa, care a depus jurământul în noiembrie, după ce a câștigat alegerile pătate de asasinarea candidatului la președinție și jurnalistului Fernando Villavicencio.

Villavicencio primise amenințări cu moartea de la Fito cu doar câteva zile înainte de a fi împușcat mortal în timp ce părăsea un miting de campanie în Quito.