O femeie din Rusia a fost găsită vinovată pentru „degradarea proprietății statului și discreditarea armatei ruse” pentru că a scris pe buletinul de vot „Nu războiului”, relatează AFP. Ea va trebuie să execute opt zile de închisoare.

Alegeri in RusiaFoto: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

Potrivit anchetei, în timpul alegerilor prezidențiale în urma cărora Vladimir Putin a primit un al cincilea mandat de președinte, femeia a luat buletinul de vot și cu un marcăr roșu a scris pe verso „Nu războiului” și apoi l-a introdus în urnă.

Pentru faptele sale, autoritățile ruse au condamnat-o la opt zile de închisoare și la plata a 40.000 de ruble (echivalentul a aproximativ 400 de euro).

OVD-Info, proiect independent care monitorizează respectarea drepturilor omului în Rusia, a anunțat că 119 persoane au fost arestate în urma unor acțiuni de protest derulate în perioada 15-17 martie în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din Rusia.

Opoziția rusă a îndemnat rușii să protesteze în timpul alegerilor prezidențiale prin a se prezenta în număr mare la aceeași oră, duminică la prânz.

Potrivit informațiilor oficiale, excluzând votul electronic, la alegeri au participat 74,5 milioane de alegători. 64,7 milioane dintre aceștia, potrivit Comisiei Electorale Centrale, au votat pentru Putin.

Vladimir Putin a câștigat oficial alegerile cu un scor de 87,28%, dar o analiză a publicației Novaia Gazeta, folosită pentru identificarea anomaliilor statistice, a arătat că 31,6 milioane de voturi atribuite lui Vladimir Putin la scrutinul prezidențial din Rusia din acest weekend au fost adăugate din pix.