Partidul Popular European (PPE) sprijină aderarea deplină a României la spaţiul Schengen pentru că respectă toate criteriile, a declarat miercuri, la Bucureşt, preşedintele PPE Manfred Weber, care a recunoscut însă că Partidul Popular Austriac al cancelarului Karl Nehammer continuă să se opună. „Avem o provocare austriacă în faţa noastră”, a afirmat Weber.

Manfred WeberFoto: Sem van der Wal / AFP / Profimedia

La Congresul PPE care are loc miercuri și joi la București urmează să fie adoptat și manifestul electoral al Partidului Popular European, în care este cerută și aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen „cât mai curând posibil”.

Ce prevede manifestul PPE legat de aderarea României la Schengen

În manifestul prezentat de PPE în prima zi a Congresului de la Bucureşti, care urmează să fie votat, se menționează:

  • „Avem nevoie de admiterea deplină în spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil. Trebuie să reparăm actualul spațiu Schengen disfuncțional, în special prin consolidarea în continuare a protecției frontierelor externe ale UE și prin prevenirea migrației ilegale către Europa, pentru a realiza un spațiu Schengen sigur și complet, fără controale la frontierele interne.
  • Instrumentalizarea migrației ilegale este o strategie de război hibrid care trebuie oprită și identificată ca o amenințare la adresa securității naționale și europene. Statele membre trebuie să aibă opțiunea de a suspenda temporar prelucrarea cererilor de azil în cazul migrației instrumentalizate. Nu vom permite nimănui să șantajeze Europa”.

Manfred Weber: „Avem o provocare austriacă în faţa noastră”

Cancelarul austriac Karl Nehammer și delegații partidului său, ÖVP, care participă la Congresul Partidului Popular European de la București, se vor opune însă manifestului electoral al PPE, scrie Kurier. Energia nucleară și extinderea Schengen sunt „liniile roșii” pentru Partidul Popular Austriac (ÖVP), notează publicația austriacă.

Întrebat cum comentează că ÖVP se împotriveşte manifestului PPE, preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a răspuns că există „opinii diferite asupra unora dintre chestiuni şi este absolut democratic să le exprimăm”.

  • „Un lucru vreau să-l transmit cu claritate: PPE sprijină extinderea deplină a spaţiului Schengen, astfel că România şi Bulgaria ar trebui să adere imediat la zona Schengen, respectă toate criteriile”, a subliniat Manfred Weber în conferința de presă susţinută la începerea Congresului PPE, alături de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

El a precizat că toate evaluările au arătat clar acest lucru.

De asemenea, Manfred Weber a ţinut să îi felicite pe „prietenii” români pentru aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene, de la 31 martie.

  • „Primul pas este acum aderarea cu frontierele maritime şi aeriene şi vrem să vedem România şi Bulgaria aderând cât de repede la zona Schengen. PPE ca partid este clar asupra acestui lucru”, a subliniat liderul PPE.

El s-a folosit de prilej să le ceară şi socialiştilor din Austria să ia în considerare o schimbare a opiniei „pentru că şi ei se opun acordării accesului deplin al României şi Bulgariei la Schengen”.

  • „Deci avem o provocare austriacă în faţa noastră, trebuie să convingem toate partidele”, a mai spus Weber.

CITEȘTE ȘI: