Avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit săptămâna trecută în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană cu ajutorul unui sistem american Patriot, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin, citat de Reuters și Agerpres.

Vladimir Putin, Sergei Șoigu și soldați și veterani ai armatei ruseFoto: Sergey Guneev / AP / Profimedia

„Avionul a fost doborât, acest lucru a fost stabilit cu certitudine, de un sistem Patriot american” din care au fost lansate două rachete antiaeriene dinspre „teritoriul controlat de forţele ucrainene”, a afirmat Putin în timpul unui eveniment desfăşurat la Moscova, susținând că aceste lucruri au fost stabilite de experții echipelor de investigație rusești.

Preşedintele rus a vorbit despre posibilitatea unei investigaţii internaţionale asupra acestui incident, însă a afirmat că nu există interes asupra subiectului.

„Insistăm să fie efectuată o investigaţie internaţională. Dar nicio organizaţie internaţională nu doreşte să o facă”, a remarcat Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse încă de joia trecută demararea unei investigații internaționale privind incidentul.

Rusia afirmă că la bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei în cadrul unui nou schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori. Moscova susţine că a atenţionat Kievul înainte ca avionul să intre în zona unde a fost doborât.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, serviciul militar de informaţii ucrainean a confirmat primirea atenţionării. Kievul neagă acest lucru şi invocă în plus că nu există dovezi conform cărora la bordul avionului se aflau prizonieri ucraineni.

Urmărește ultimele evoluții din a 707-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.