x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Benjamin Netanyahu prevede anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania

Benjamin Netanyahu prevede anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania

07 Apr 2019   •   09:27
Benjamin Netanyahu prevede anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat sâmbătă că prevede anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania, în cazul realegerii după alegerile parlamentare de la 9 aprilie, relatează AFP.

"Voi aplica suveranitatea (israeliană) fără a face distincţie între cele mai mari blocuri de colonii şi coloniile izolate", a spus Benjamin Netanyahu într-un interviu la postul israelian de televiziune Keshet 12.

Coloniile instalate pe teritoriile palestiniene ocupate de Israel din 1967 sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internaţional şi o mare parte a comunităţii internaţionale consideră că acestea reprezintă un obstacol major în calea păcii.

Anexarea lor de către Israel ar însemna sfârşitul soluţiei numite cu două state, care prevede crearea unui stat palestinian ce ar coexista alături de Israel.

Cu trei zile înainte de alegerile legislative, declaraţiile prim-ministrului israelian par a fi o mână întinsă alegătorilor de dreapta care nu cred în fezabilitatea acestei soluţii.

Benjamin Netanyahu a afirmat vineri că i-a spus preşedintelui american, Donald Trump, că Israelul va refuza, în cadrul unui viitor plan de pace cu palestinienii, să mute "chiar şi numai o singură persoană" din coloniile din Cisiordania.

"I-am spus (lui Donald Trump) că "nu trebuie să fie menţionată retragerea din nicio colonie" în acest plan, a spus el la alt post de televiziune, Reshet 13.

Cu toate acestea, el şi-a exprimat îndoiala că este prevăzută această cerinţă în planul de pace american care urmează să fie propus după alegerile parlamentare.

"Iar dacă planul va propune (retragerea coloniilor), Israelul nu va subscrie la acesta", a avertizat.

Peste 400.000 de israelieni trăiesc în coloniile din Cisiordania, în timp ce alţi 200.000 locuiesc în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel.

"Menţinerea controlului (israelian) asupra întregului teritoriu la vest de fluviul Iordan" este o altă condiţie israeliană înainte de aplicarea oricărui plan de pace iniţiat de americani, potrivit premierului israelian.

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu