x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19

03 Iul 2020   •   15:23
Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19

Comisia Europeană a autorizat, astăzi, punerea pe piaţă condiționată, în spațiul comunitar, a antiviralului Remdesivir, folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, informează AFP.

"Nu vom omite niciun efort pentru a obţine tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Autorizaţia a fost acordată la mai puţin de o lună după depunerea solicitării.

Unda verde din partea Comisiei Europene intervine la o săptămână după recomandarea făcută de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), faţă de 67 de zile, cât durează în mod normal.

Remdesivir devine primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva virusului SARS-CoV-2.

Punerea pe piaţă condiţionată (CMA) este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE, care facilitează accesul la medicamentele care răspund unei nevoi medicale în situaţii de urgenţă, ca răspuns la ameninţări pentru sănătatea publică.

Acest tip de aprobare îi permite EMA să recomande un medicament pentru autorizarea punerii pe piaţă, cu date mai puţin complete decât este prevăzut în regulamente, dacă beneficiile depăşesc riscurile.

Remdesivir este folosit în mod obișnuit pentru tratarea febrei hemoragice Ebola și este prima terapie care a arătat că are efecte asupra pacienţii spitalizaţi cu COVID-19, într-un studiu clinic cu amploare semnificativă.

Cu toate astea, efectele antiviralului sunt considerate modeste.

Unul dintre departamentele EMA, denumit Comitetul pentru Medicamente Umane (CHMP), a recomandat folosirea acestui medicament la adulţi şi adolescenţi, cu vârste de peste 12 ani, afectaţi de pneumonie şi care necesită supliment de oxigen, respectiv cei aflați în stare gravă.

×