x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ministrul Sănătății vrea să stabilească o strategie națională de prevenție a sinuciderilor

Ministrul Sănătății vrea să stabilească o strategie națională de prevenție a sinuciderilor

09 Noi 2019   •   20:00
Ministrul Sănătății vrea să stabilească o strategie națională de prevenție a sinuciderilor
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, se va întâlni cu specialiştii în vederea elaborării unei strategii naţionale şi a unui program de prevenţie a sinuciderilor în România."Voi stabili o întâlnire cu comisia de specialitate. E un adevărat flagel în multe ţări europene".

Președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, a atras atenția că în țara noastră nu există nicio strategie ori program național de prevenire a suicidiului. "În multe ţări din Europa şi din lume, aici mă gândesc mai ales la Australia, există programe de prevenţie a sinuciderii foarte bine puse la punct. În Europa, un program foarte frumos este în Finlanda. Pe de altă parte, trebuie să spun un lucru şi anume că în România nu avem nici măcar o strategie naţională de prevenire a sinuciderii, ca să nu mai vorbesc că nu avem lege. În Legea sănătăţii mintale care funcţionează în ţara noastră din 2002 există doar implicit referiri la riscul suicidal, dar nu avem o lege ţintită pe această problematică atât de gravă, care duce la creşterea mortalităţii", a spus aceasta.

Ea a susţinut că medicii ar trebui să-i influenţeze pe politicieni să ia măsuri ce ţin de o strategie naţională de prevenţie. "Sinuciderea este un indicator al sănătăţii populaţiei. E o problemă care e privită foarte serios în toate părţile lumii. Să sperăm că vom avea forţă destulă noi, corpul medical, ca să influenţăm factorul decizional, politic, pentru a implementa măsuri ce ţin de strategia naţională de prevenţia sinuciderii", a afirmat preşedintele ARPS.

În 2018, s-au înregistrat oficial aproape 2.500 de sinucideri în România, potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sinucidere