x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie în recesiune. Economia s-a contractat cu peste 20% în trimestrul doi din 2020

Marea Britanie în recesiune. Economia s-a contractat cu peste 20% în trimestrul doi din 2020

12 Aug 2020   •   14:38
Marea Britanie în recesiune. Economia s-a contractat cu peste 20% în trimestrul doi din 2020

Economia Marii Britanii a intrat în recesiune, înregistrând o scădere record de 20,4% în timestrul doi din 2020, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, arată datele Oficiului Naţional de Statistică (ONS), citat de Reuters. Este cel mai mare declin înregistrat, până în prezent, de un stat dezvoltat al lumii. Regatul Unit este a șasea economie mondială.

"Recesiunea a fost determinată de cel mai sever declin trimestrial înregistrat vreodată. Economia a început să se redreseze în luna iunie", a declaraJonathan Athow, oficial ONS.

Scăderea trimestrială a economiei britanice în perioada aprilie-iunie din 2020 este mai accentuată decât a zonei euro, care a fost de 12,1%, şi a Statelor Unite, de 9,5%.

În primul semestru din acest an, PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu 22,1%, mai puţin decât scăderea economiei Spaniei, de 22,7%, însă dublu față de declinul PIB-ului SUA, de 10,6%.

Săptămâna trecută, Banca Angliei (BoE) a avertizat că economia britanică ar avea nevoie de o perioadă mai lungă pentru a-și reveni la nivelul de dinainte de pandemie. Aceasta se aşteaptă ca economia să nu se redreseze în următoarele 12 luni, dar au redus previziunile de la un declin de 14%, estimat în luna mai, la 9,5%.

În plus, deși rata şomajului va crește la 7,5% până la sfârșitul anului, este mai redusă decât previziunea BoE, din mai, de 10%.

 

×
Subiecte în articol: PIB Marea Britanie criza economica