x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela. Susţinători ai preşedintelui Maduro au pătruns în Parlament, cel puţin 3 deputaţi au fost răniţi

Venezuela. Susţinători ai preşedintelui Maduro au pătruns în Parlament, cel puţin 3 deputaţi au fost răniţi

05 Iul 2017   •   21:22
Venezuela. Susţinători ai preşedintelui Maduro au pătruns în Parlament, cel puţin 3 deputaţi au fost răniţi

Susţinători ai preşedintelui Nicolas Maduro au intrat violent miercuri în incinta Parlamentului venezuelean, unica instituţie din ţară controlată de opoziţie, declanşând o încăierare generală soldată cu cel puţin trei răniţi printre deputaţi, transmite AFP. 

Zeci de persoane, unele mascate sau înarmate cu bâte, îmbrăcate în roşu - culoarea partidului socialist de la putere - au intrat în grădinile Parlamentului şi au aruncat petarde, creând haos, au constatat jurnalişti ai AFP. 

Grupul de manifestanţi se afla în faţa clădirii legislativului de la Caracas, pentru un protest faţă de opoziţie, majoritară în Parlament de la începutul lui 2016, când au profitat de o întrerupere a şedinţei pentru a forţa poarta de acces şi a ajunge până pe culoarele Adunării Naţionale. 

Încăierarea generală care a urmat, între susţinătorii guvernului şi deputaţi ai opoziţiei, s-a soldat cu trei răniţi printre aceştia din urmă. Loviţi la cap, mai mulţi dintre ei aveau sânge pe faţă. 

"Guvernul a recurs mereu la violenţă", a denunţat deputatul de opoziţie Stalin Gonzalez. "Vom continua să-i înfruntăm pe aceşti sălbatici", a promis colegul său Simon Calzadilla. 

Incidentul a survenit într-un moment în care Venezuela traversează cea mai gravă criză economică şi politică din ultimele decenii, cu un val de manifestaţii prin care se cere demisia preşedintelui Maduro şi care s-au soldat cu 91 de morţi în trei luni. 

Mai devreme, în cursul dimineţii de miercuri, înainte de sosirea deputaţilor, guvernul a organizat o ceremonie improvizată în sala de şedinţe, cu ocazia Zilei Independenţei, o intervenţie calificată drept "agresiune" de către opoziţie. 

Armata a păzit clădirea Parlamentului în timpul acţiunii în cadrul căreia vicepreşedintele venezuelean Tareck El Aissami, însoţit de ministrul Apărării şi şeful armatei, dar şi de militanţi chavişti îmbrăcaţi în roşu, a pronunţat un discurs de circa 15 minute. 

"Ne aflăm chiar în clădirea unei puteri a statului care a fost luată ostatică de aceeaşi oligarhie care l-a trădat pe (Simon) Bolivar (erou al independenţei venezueliene -n.r.) şi cauza acestuia", a declarat vicepreşedintele, în aplauzele invitaţilor la ceremonie.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: venezuela deputati