x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea despre plângerea penală la adresa premierului: Este un demers neconstituţional, o tentativă de lovitură de stat

Dragnea despre plângerea penală la adresa premierului: Este un demers neconstituţional, o tentativă de lovitură de stat

17 Mai 2018   •   19:43
Dragnea despre plângerea penală la adresa premierului: Este un demers neconstituţional, o tentativă de lovitură de stat
Sursa foto: Foto: Karina Knapek

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat joi că plângerea penală făcută de liderul liberalilor Ludovic Orban la adresa premierului Viorica Dăncilă este de fapt "operaţionalizarea ameninţării" preşedintelui Klaus Iohannis, fiind un demers neconstituţional, reprezentând "o tentativă de lovitură de stat". 

"Este o plângere penală a lui Klaus Werner Iohannis. Orban este o unealtă jalnică. Nu mintea lui a hotărât asta, ci este operaţionalizarea ameninţării domnului Iohannis la adresa prim-ministrului Viorica Dăncilă. Când eu am spus luni că este o ameninţare de tip mafiot, m-a contrazis. Realitatea dovedeşte că am avut dreptate. Nu faci ce ţi se spune, îţi facem plângere penală şi te trimitem la poliţia politică", a afirmat Dragnea, la Parlament. 

El a spus că demersul lui Orban este neconstituţional. 

"Acesta este un demers care înseamnă o tentativă de lovitură de stat şi anume preluarea puterii într-un mod nelegitim, pentru că asta a urmărit tot timpul. Dl Iohannis, având experienţă cu cele şase case, vrea să ia şi Palatul Victoria în folosinţă proprie. De asemenea, spun că există un articol în Codul penal care se referă la inducerea în eroare a organelor judiciare şi persoana care face o plângere penală reclamând unele presupuse fapte care ar încălca legea penală ştiind că ele sunt neadevărate, asta este infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea", a afirmat Dragnea. 

Liderul social-democraţilor a avertizat că orice persoană care se implică în acest demers va fi complice la două posibile infracţiuni. 

"Vreau, de asemenea, toată lumea să înţeleagă că orice persoană şi orice funcţionar public care se va implica în continuare în acest demers va fi de fapt complice la aceste două posibile infracţiuni. Este aceeaşi dorinţă, acelaşi plan, cu alte instrumente, din 2015 şi anume de a prelua Guvernul fără să câştige alegerile de către Iohannis şi de către uneltele lui politice", a adăugat Liviu Dragnea. 

El a mai spus că actuala guvernare nu va ceda şi premierul are susţinere totală. 

"Nu vom ceda pentru că este de fapt o acţiune violentă, nedemocratică, neconstituţională a lui Iohannis şi a celor din Parlament care îl susţin de a bloca un guvern care a adus bunăstare, de a instala probabil un guvern care să taie salariile românilor, cum a tăiat şi predecesorul său în 2010. Prim-ministrul are susţinere totală din partea noastră, nu a făcut absolut nimic din ceea ce în această plângere este scris. Toată lumea de bună credinţă înţelege exact ce este în spatele acestui demers şi vom merge în continuare şi nu o să tăcem şi o să acţionăm", a subliniat preşedintele PSD. 

Dragnea a susţinut că această acţiune este neconstituţională pentru că este o tentativă de lovitură de stat. "Nu există niciun sâmbure de adevăr în ceea ce este prevăzut în acea plângere penală. Am vorbit cu juriştii şi ne gândim serios dacă nu pot fi făcute plângeri penale împotriva celor care fac astfel de demersuri", a mai spus Dragnea. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a opinat că şeful statului Klaus Iohannis poate lucra doar cu oameni şi instituţii care îi sunt aservite total. 

"Constat cu amărăciune şi cu dispreţ că ceea ce am spus noi se adevereşte, că preşedintele Iohannis nu poate lucra cu nicio instituţie dacă nu îi este aservită, deci poate lucra doar cu oameni care sunt aserviţi, cu instituţii care sunt aservite total, nu poate avea o relaţie instituţională. Vrea să conducă şi Guvernul, vrea să conducă şi Parlamentul, vrea să conducă şi procurorii, vrea să conducă şi instanţele, vrea să fie şi preşedintele României, vrea să conducă tot ce mişcă în ţara asta. Când îi faci plângere penală unui prim-ministru pentru că îşi exercită atribuţiile este foarte clar pentru oricine vrea să înţeleagă că nu se doreşte ca această guvernare să ducă la capăt un program care a produs rezultate bune şi aduce în continuare rezultate bune", a mai spus Dragnea. 

Liderul PSD a subliniat că nu se poate vorbi despre suspendarea premierului şi acest demers nu are legătură cu politica, bunul simţ sau Constituţia. 

"Nu vorbim despre suspendarea premierului. Să nu credeţi că suntem un partid format din oameni blegi, fricoşi şi care stăm cu capul plecat ca să îl taie Iohannis sau slugile lui. Categoric nu. Eu vorbesc de acest demers care nu are nicio legătură cu politica, cu bunul simţ, cu Constituţia şi cu dorinţa afişată şi spusă în mai multe ocazii - de cooperare instituţională. De asemenea, asta nu are nicio legătură cu statul de drept despre care vorbesc aceşti indivizi şi individe de foarte mult timp, în care nu cred şi se dovedeşte acest lucru", a adăugat Liviu Dragnea. 

Întrebat dacă se pune problema suspendării preşedintelui, Dragnea a răspuns: "Eu am spus că această acţiune este anticonstituţională. Dvs puteţi să faceţi ce comentarii doriţi, dar eu analizez şi comentez vorbele mele". 

"Noi nu vorbim acum de suspendare, dar se pare că dorinţa şi toate acţiunile noastre de a construi un dialog şi o pace politică în România nu sunt luate în seamă, pentru că nu se doreşte. Asta nu îi interesează. Îi interesează doar conservarea unor funcţii pe care le deţin şi luarea guvernării fără să aibă în spate un vot legitim. (...) Nu discutăm despre asta (suspendarea preşedintelui - n.r.). PSD are ca obiectiv principal punerea în aplicare a programului de guvernare, creştere durabilă şi mai mulţi bani în buzunarul românilor", a completat Dragnea. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus la Parchetul General o plângere pe numele premierului Viorica Dăncilă. Liderul PNL o acuză pe şefa Executivului de înaltă trădare, prezentarea cu rea credinţă de informaţii preşedintelui României, uzurparea funcţiei şi divulgarea de informaţii secrete de stat. Plângerea îl vizează şi pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru divulgarea de informaţii secrete de stat. Liderul liberalilor a declarat joi, la Iaşi, că a depus, în "calitate de cetăţean al României", o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind anumite fapte săvârşite de prim-ministrul Viorica Dancilă şi de liderul PSD, Liviu Dragnea. AGERPRES

×