Deputaţii au adoptat înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului la Palatul Parlamentului

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, decizional, legea privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Muzeul urmează să aibă sediul într-un spaţiu "adecvat" din Palatul Parlamentului. Muzeul va prezenta "realităţile vieţii social-economice şi culturale" din perioada 1945-1989.

321 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au adoptat înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului la Palatul Parlamentului

Deputaţii au adoptat înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului la Palatul Parlamentului

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, decizional, propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Legea a fost respinsă de Senat.

„Muzeul are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social – economice şi culturale din România în perioada 1945-1989, cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenţilor regimului comunist. Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecţionarea, conservarea, etalarea şi punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului. Patrimoniul Muzeului se contituie din colecţii de piese şi documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, precum şi în colaborare cu alte instituţii publice, din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, conform legii”, prevede legea.

Muzeul va avea sediul în Palatul Parlamentului din Bucureşti "într-un spaţiu adecvat", conform legii.

Alte prevederi ale legii sunt:

„Prezenta lege are ca obiect de reglementare înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, denumit în continuare Muzeul, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecţionarea, conservarea, etalarea şi punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului.

Patrimoniul Muzeului se contituie din colecţii de piese şi documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, precum şi în colaborare cu alte instituţii publice, din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, conform legii.

Activitatea Muzeului este finanţată din subvenţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări”.

Totodată, „în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi Ministerul Culturii va elabora proiectul de Hotărâre a Guvernului privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, ce va fi adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I”, mai arată actul normativ.

Proiectul adoptat de către deputaţi urmează să meargă la promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.

Taguri:
muzeu,
orori,
comunism

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici