Benjamin Netanyahu a fost INCULPAT pentru acte de corupţie/ Premierul israelian promite să respingă toate acuzaţiile care îl vizează/ Opoziţia îi cere demisia

Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a anunţat joi după-amiază că a decis să ceară inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie, relatează cotidianul Times of Israel şi site-ul Ynetnews.com.

1209 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu a fost INCULPAT pentru acte de corupţie/ Premierul israelian promite să respingă toate acuzaţiile care îl vizează/ Opoziţia îi cere demisia

Benjamin Netanyahu a fost inculpat pentru acte de corupţie

Avichai Mandelblit a decis inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru luare de mită şi abuz de încredere în trei dosare.

Este prima dată în istoria Israelului când un premier în funcţie este acuzat oficial de fapte penale.

În urmă cu câteva ore, instanţa supremă din Israel a respins o cerere a partidului Likud, condus de Benjamin Netanyahu, privind amânarea anunţării inculpării până după scrutinul parlamentar din 9 aprilie.

Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de încredere, în "Cazul 2000", au declarat surse citate de presa israeliană. Dosarul se referă la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la o înţelegere cu Arnon "Noni" Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obţină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Potrivit surselor citate, şi Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de corupţie.

De asemenea, Benjamin Netanyahu va fi inculpat pentru mită în "Cazul 4000", în care este suspectat că a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News. Benjamin Netanyahu va fi pus sub acuzare şi în "Cazul 1000", pentru abuz de încredere deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.

Poliţia israeliană a recomandat, în februarie 2018, autorităţilor judiciare, după mai mult de un an de investigaţii, inculparea pentru acte de corupţie a premierului Benjamin Netanyahu.

Decizia privind inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie intervine în campania premergătoare scrutinului legislativ programat în Israel pe 9 aprilie.

Benjamin Netanyahu a catalogat miercuri seară drept "ridicole" acuzaţiile de corupţie. "O acuzaţie de luare de mită dispusă în baza a două articole şi jumătate publicate pe Internet constituie un pas absurd care nu are precedent judiciar. Acest castel de cărţi se va prăbuşi curând", a reacţionat Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.

Ministerul israelian al Justiţiei confirmă lansarea procedurii de inculpare a lui Benjamin Netanyahu

Ministerul israelian al Justiţiei a confirmat joi seară solicitarea procurorului general, Avichai Mandelblit, privind inculparea premierului Benjamin Netanyahu în trei cazuri de corupţie, informează site-ul agenţiei Reuters.

Benjamin Netanyahu urmează să fie audiat înainte de a fi confirmată formal inculparea. Data audierii nu a fost încă stabilită.

Netanyahu promite să respingă toate acuzaţiile care îl vizează

Benjamin Netanyahu a denunţat vehement acuzaţiile privind corupţia, afirmând că le va respinge pe toate, informează site-ul Ynetnews.com şi cotidianul Times of Israel.

"Acuzaţiile care mă vizează sunt un fapt fără precedent, fiind bazate pe două articole şi jumătate apărute pe site-ul de ştiri Walla, nu pe bani. Voi respinge toate acuzaţiile", a declarat Benjamin Netanyahu.

"Am transformat Israelul într-o putere mondială în ascensiune şi fără a face concesii periculoase. Forţele de stânga ştiu că nu ne pot învinge în alegeri cu astfel de realizări", a subliniat Netanyahu, denunţând "o vânătoare politică de vrăjitoare fără precedent" menită să înlăture de la putere Cabinetul său.

Opoziţia îi cere demisia

Partidul Muncii, aflat în opoziţie, a cerut demisia premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, în contextul procedurii de inculpare pentru acte de corupţie, informează cotidianul Times of Israel.

"Spectacolul s-a terminat. Netanyahu, este de ajuns, ne plasezi într-o situaţie delicată. Asumă responsabilitatea şi demisionează! Naţiunea israeliană nu vrea o conducere coruptă", a anunţat Partidul Muncii (centru-stânga).

"Lupta judiciară trebuie purtată în calitatea de cetăţean privat, fără a fi afectat postul de prim-ministru", precizează formaţiunea de opoziţie.

La rândul său, Benny Gantz, liderul partidului de centru-stânga Rezistenţa Israeliană, a cerut demisia premierului Israelului. "Benjamin Netanyahu trebuie să arate responsabilitate naţională şi să demisioneze", a declarat Ganz.

Partidul Likud (dreapta), condus de Benjamin Netanyahu, a respins cererile privind demisia premierului, subliniind că acesta se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici