Sute de persoane au protestat în faţa Curţii Supreme a SUA împotriva noilor legi anti-avort | VIDEO

Sute de persoane, printre care şi membri ai Partidului Democrat, au participat marţi la un protest în faţa Curţii Supreme a Statelor Unite împotriva noilor prevederi legale care restricţionează dreptul femeilor de a face avort, promulgate recent în opt state americane, potrivit Reuters.

821 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane au protestat în faţa Curţii Supreme a SUA împotriva noilor legi anti-avort | VIDEO

Sute de persoane au protestat în faţa Curţii Supreme a SUA împotriva noilor legi anti-avort

Printre protestatari s-a aflat şi senatorul Amy Klobuchar, care intenţionează să intre în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2020. „Nu le vom permite să ducă această ţară înapoi în trecut. Suntem aici pentru a le spune că ajunge!”, a declarat aceasta.

„Această naţiune a fost construită pe spatele femeilor şi a fost crescută în pântecele lor, iar drepturile noastre nu pot fi supuse dezbaterilor”, a declarat democrata Ayanna Pressley, prezentă şi ea la protest.

Protestul de la Washington vine în contextul în care Senatul statului Alabama a votat săptămâna trecută o lege care interzice avortul în aproape toate formele sale, excepţie făcând situaţiile în care sarcina pune în pericol sănătatea mamei. Guvernatorul republican al statului, Kay Ivey, a promulgat această lege, aceasta devenind cea mai severă lege referitoare la avort din Statele Unite.

Demersul face parte dintr-un efort întreprins de mai multe state americane de a determina Curtea Supremă a SUA să reanalizeze dreptul constituţional al femeii la avort.

Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.

Georgia, Kentucky, Mississippi şi Ohio au interzis în acest an avortul din momentul în care medicul poate detecta bătaia de inimă într-un embrion. Cei care se opun acestei formule susţin că activitatea cardiacă a unui embrion poate fi detectată chiar şi la şase săptămâni de sarcină, chiar înainte ca o femeie să îşi dea seama că este însărcinată.

Organizaţia Medici pentru Sănătatea Reproducerii (Physicians for Reproductive Health) au arătat că o interzicere totală a avorturilor ar putea să aibă efecte dezastruoase pentru sistemul de sănătate.

“Medicii nu vor mai fi dispuşi să îi ajute pe pacienţii care au nevoie, chiar şi atunci când sarcina afectează sănătatea pacientului sau îi pune în pericol viaţa, de frica de a nu intrea sub incidenţa legii”, a declarat Yashica Robinson, membră a consiliului de conducere al organizaţiei.

Şi Organizaţia Naţională pentru Femei (National Organisation for Women - NOW) a calificat legea drept neconstituţională.

“E un demers clar de a strânge sprijin politic pentru candidaţii care vor veni cu platforme anti-avort la alegerile viitoare şi funcţionează ca o ameninţare directă la adresa sănătăţii femeilor, a independenţei lor şi a dreptului de a-şi căuta fericirea”, au argumentat cei de la NOW.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici