Klaus Iohannis: Orice demers de revizuire a Constituţiei va trebui realizat cu maximă responsabilitate

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Constituţiei României în care a afirmat că procesul revizuirii Legii fundamentale trebuie să fie făcut cu maximă responsabilitate pentru a avea o Constituţie modernizată.

154 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Orice demers de revizuire a Constituţiei va trebui realizat cu maximă responsabilitate

„Căderea regimului comunist în decembrie 1989 şi adoptarea prin referendum naţional a Constituţiei din anul 1991 reprezintă momentele care au marcat decisiv tranziţia României către democraţie şi stat de drept autentic. În tot acest proces de maturizare a democraţiei noastre, interiorizarea valorilor constituţionale, crearea unei culturi a constituţionalismului reprezintă, de fapt, cel mai important proces. Actorii statali, învestiţi cu putere de Legea Fundamentală, sunt cei care transformă construcţia constituţională într-o realitate practică. Înţelegerea profundă a semnificaţiei şi spiritului textelor constituţionale, buna-credinţă şi loialitatea constituţională presupun un ataşament autentic faţă de principiile Legii Fundamentale”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis, duminică, MEDIAFAX.

Şeful statului a mai spus că a existat un cadru constituţional stabil în România, timp de 28 de ani care a funcţionat ca un liant pentru societate în jurul unor valori comune.

„Cadrul constituţional solid din aceşti 28 de ani a răspuns aspiraţiilor poporului român, funcţionând ca un liant al societăţii în jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constituţiei va trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcţia unui edificiu statal puternic şi eficient”, a explicat Iohannis.

El a precizat că Legea fundamentală e un angajament pentru democraţie, sancţionează derapajele şi menţine echilibrul.

„Constituţia este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democraţie. Constituţia dă sens comunităţii politice, sancţionează derapajele, limitează puterea şi menţine echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt efectiv garantate”, a completat şeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că va rămâne „profund dedicat rolului constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”.

„A trăi sub protecţia unei constituţii democratice este, poate, unul dintre cele mai de preţ privilegii pe care o societate le poate cunoaşte, iar de înţelegerea literei şi spiritului său depinde, în mod direct, viitorul acestei naţiuni”, a conchis preşedintele Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici