Dosarul în care Elena Udrea contestă condamnarea din Gala Bute, suspendat. ÎCCJ sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene/ Reacţia fostului ministru

Dosarul în care Elena Udrea contestă condamnarea în dosarul Gala Bute este suspendat, după ce ÎCCJ a decis, luni, să transmită 3 întrebări CJUE privind respectarea unei decizii CCR când sunt afectate interese financiare europene. Decizia privind suspendarea nu e definitivă.

2272 afișări
Imaginea articolului Dosarul în care Elena Udrea contestă condamnarea din Gala Bute, suspendat. ÎCCJ sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene/ Reacţia fostului ministru

Dosarul în care Elena Udrea contestă condamnarea din Gala Bute, suspendat. ÎCCJ sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Judecătorii au decis să trimită trei întrebări Curţii de Justiţie Europene privind respectarea unei decizii CCR când sunt afectate interese financiare europene. Decizia a fost luată cu trei la doi. De asemenea, odată cu decizia de a transmite întrebările către CJUE, magistraţii au dispus şi suspendarea procesului. Decizia privind suspendarea nu este definitivă.

Decizia vine în dosarul în care fostul ministru Elena Udrea, dar şi alţi inculpaţi din dosarul Gala Bute contestă pedepsele, după decizia CCR privind constituirea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. În acest dosar, Elena Udrea (în prezent în Costa Rica) a fost condamnată definitv la 6 ani de închisoare.

Cele trei întrebări transmise Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sunt:

- Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) si b) si articolul 2, alineatul 1 din Convenşia elaborata in temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securităţii juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecată cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronunţate intr-un interval de timp?

- Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere şi care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?

- Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?

Udrea: Doar în cazul meu ICCJ nu respectă decizia CCR. Dacă eram în campanie electorală, aş fi înţeles

 

Elena Udrea a reacţionat, pe Facebook, după ce ÎCCJ a decis sesizarea CJUE şi suspendarea procesului în care contestă condamnarea, menţionând că doar în cazul ei instanţa supremă nu respectă decizia CCR şi că i se pare exagerată acţiunea „statului paralel” împotriva sa.

„Ceea ce am anticipat acum o lună, s-a întâmplat azi! Chiar dacă nu mai sunt în proximitatea statului paralel de ani buni, îi cunosc atât de bine modul de gândire şi acţiune, încât pot înţelege mult mai repede decât cineva neavizat, ce vor să facă. La termenul de judecare a contestaţiei la executare pe care am formulat-o împotriva deciziei din dosarul Gala Bute de luna trecută, instanţa de judecată, noul Complet de 5, a venit cu ideea stupefiantă de a sesiza Curtea Europeană de Justiţie în cazul meu, pentru a întreba dacă poate să ignore decizia CCR? Scopul fiind acela de a obţine posibilitatea de a nu respecta decizia Curţii Constituţionale în ceea ce mă priveşte şi de a nu trece la rejudecarea dosarului, aşa cum au fost obligaţi de CCR să procedeze. Un pretext fiind că la mine e vorba de fapte referitoare la fonduri europene, ceea ce este o minciună pentru că eu am fost achitată pentru acuzaţia de a fi instigat angajaţii ministerului să solicite fonduri europene pentru a plăti cu bani europeni şi nu de la buget!!!!!!!!, promovarea brandului turistic al României în timpul Galei de box”, a scris Elena Udrea, pe Facebook.

De asemenea, fostul ministru a mai precizat că doar în dosarul în care este implicată instanţa supremă nu respectă decizia Curţii Constituţionale.

Deci, din zecile de contestaţii la executare, DOAR ÎN CAZUL MEU ICCJ NU RESPECTĂ DECIZIA CCR! Dacă eram în campanie electorală, dacă aş fi fost candidat anul acesta, aş fi înţeles.(Vezi cazul Tăriceanu, tot azi la ICCJ). În situaţia dată, mi se pare muuult exagerată acţiunea statului paralel faţă de mine, de-a dreptul incredibilă chiar!”, a mai scris Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici