Guvernul a reglementat posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanţă, prin telemedicină

  • Executivul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanţă, prin telemedicină, de către toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii.
1002 afișări
Imaginea articolului Guvernul a reglementat posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanţă, prin telemedicină

Guvernul a reglementat posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanţă, prin telemedicină

“Criza sanitară fără precedent a impus suplimentarea şi diversificarea serviciilor medicale pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi, dar şi pentru gestionarea eficientă a resurselor umane si financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care sa dea posibilitatea acordarii asistentei medicale prin telemedicină de catre toate unitatile sanitare publice si private, în beneficiul pacienţilor”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Serviciile care pot fi furnizate si prin telemedicină sunt următoarele:

  •  teleconsultaţia; 
  • teleexpertiza;
  • teleasistenţa;
  • teleradiologia;
  • telepatologia;
  • telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienţii care pot avea acces mai rapid la actul medical.

Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei şi al teleconsultaţiilor pot contribui la scurtarea listelor de aşteptare, pot optimiza utilizarea resurselor şi pot ajuta la creşterea productivităţii, ceea ce duce, în final, atat la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cat şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanţă a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienţilor la asistenţa medicală necesară

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătăţii va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanţei, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

  • aspeciciilor ialităţile medicale şi lista servcare fac obiectul serviciilor de telemedicină;
  • condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
  • responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina si a verificarii respectării ei;
  •  modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici