Video IMAGINI în ţară din timpul protestului pentru autostrăzi #şîeu. Trafic paralizat cu maşini pe avarii în mai multe oraşe, drumuri naţionale blocat | FOTO, VIDEO

Primării, societăţi comerciale, sindicate şi persoane fizice s-au alăturat vineri, la ora 15.00, timp de 15 minute, protestului iniţiat de omul de afaceri, oprind activitatea.

11710 afișări

Protestul #şîeu. Primul km de autostradă din Moldova, inaugurat simbolic/ Ştefan Mandachi: A fost un mare succes | VIDEO

Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova şi care a iniţiat protestul de 15 minute de vineri, declară că acţiunea a fost un mare succes.

Ştefan Mandachi a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava, că nu se va linişti până nu va vedea autostradă la Suceava.

Întrebat dacă se aşteaptă, după acţiunile sale, la presiuni, omul de afaceri a răspuns că şi-a asumat toate consecinţele.

El a catalogat protestul de vineri „un pas simbolic”, spunând că vrea paşi reali.

„A fost un mare succes. (...) Am generat o solidaritate naţională enormă între români”, a afirmat omul de afaceri.

Întrebat ce părere are despre anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, care a declarat că se alătură protestului „România Vrea Autostrăzi”, Ştefan Mandachi a răspuns că este „încântat”, dar nu vrea ca acţiunii sale să îi fie atribuite conotaţii politice.

Vineri, la Suceava, câteva sute de persoane au participat la inaugurarea metrului de autostradă construit de omul de afaceri şi au protestat.

Strada Palatului din Iaşi, blocată de mii de oameni

Strada Palatului din oraşul Iaşi, aflată în faţa Palatului Culturii şi a Prefecturii, este blocată de mii de oameni, care s-au alăturat protestului pentru autostrăzi #şîeu. Primarul Mihai Chirica se află printre protestatari. 

Strada Palatului din oraşul Iaşi este blocată de la ora 15.00 de mii de oameni, care s-au alăturat protestului pentru autostrăzi #şîeu.

Ei strigă „Vrem autostradă! Şi eu”. De asemenea, foarte mulţi şoferi claxonează.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a ajuns printre protestatari la ora 15.00.

Protestul a fost iniţiat de omul de afaceri Ştefan Mandachi, din Suceava, care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova.

Acesta i-a provocat pe români să se alăture protestului lui: să oprească activitatea în 15 martie, la ora 15, timp de 15 minute.

Trafic blocat în Ploieşti, în timpul protestului pentru autostrăzi #şîeu

Traficul rutier a fost blocat în Ploieşti, în timpul protestului pentru autostrăzi #şîeu, după ce oamenii au ales să traverseze două treceri pentru pietoni, timp de 15 minute, la 15.00. Printre protestatari s-au numărat şi primarul Ploieştiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 200 de persoane au participat, vineri, la protestul pentru autostrăzi #şîeu, organizat în centrul Ploieştiului.

Dotaţi cu un banner pe care scria „Şi noi vrem autostrăzi”, protestatarii din Ploieşti au blocat traficul rutier de pe bulevardul principal din oraş după ce au ales să traverseze timp de 15 minute două treceri pentru pietoni aflate în centru.

Între timp, poliţiştii au deviat circulaţia.

La protest a participat inclusiv primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, care a trecut pe trecerea pentru pietoni din faţa Primăriei, cu ceilalţi protestatari, pe culoarea roşie a semaforului.

La finalul protestului, oamenii au aplaudat, iar şoferii au claxonat.

Cluj: Trafic paralizat cu maşini pe avarii, drum naţional blocat cu un tractor

 

Protestul #şîeu a paralizat traficul rutier în Cluj-Napoca, şoferii oprind maşinile cu avariile puse. Un drum naţional a fost blocat cu un tractor, iar sute de angajaţi de la o firmă de IT au întrerupt activitatea, cerând construirea de autostrăzi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 400 de angajaţi ai firmei de IT AROBS Transilvania Software au întrerupt activitatea timp de 15 minute, după ce au primit pe calculatoare mesajul „#Şîeu protestez! 15 minute pentru o Românie conectată şi sigură”.

Ei s-au strâns în holul companiei din Cluj-Napoca unde au strigat „Şî eu”. Pe calculatoare şi pe pereţi au fost lipite afişe cu mesajele campaniei lansate de Ştefan Mandachi, ”România vrea autostrăzi. #şîeu”.

„Dacă am avea autostrăzi, am putea creşte afacerea la un nivel ridicat. Noi avem 800 de angajaţi şi colaboratori în mai multe oraşe, printre care şi Suceava. 400 de angajaţi din Cluj-Napoca au întrerupt activitatea 15 minute. În acest interval telefoanele nu sună, nimeni nu este la calculator, activitatea s-a oprit pentru a transmite mesajul că vrem autostrăzi, şosele rapide şi drumuri mai bune”, a spus fondatorul firmei, Voicu Oprean.

De asemenea, DN 16, care face legătura dintre Cluj-Napoca şi Reghin, între Zorenii de Vale şi Cămăraşu, a fost blocat 15 minute de un tractor şi de maşini, de către un grup de persoane care a afişat un banner cu mesajul „Furaţi mai puţin, faceţi autostrăzi”.

„Ce ne-a surprins plăcut a fost faptul că nimeni din cei blocaţi în trafic nu s-a supărat, ba din contră, la final ne-au salutat şi ne-au aplaudat. Coada de maşini s-a întins pe aproape un kilometru”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Sorin Bobiş, iniţiatorul protestului.

Pe durata celor 15 minute traficul rutier din Cluj-Napoca a fost paralizat în mai multe puncte, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, Piaţa Mihai Viteazu, Piaţa Unirii, unde şoferii au oprit maşinile, au pornit avariile şi au claxonat. Mai multe persoane aflate pe o trecere de pietoni în Piaţa Unirii au oprit maşinile, având steaguri şi afişe tricolore.

Primarul Timişoarei, zeci de companii din Timiş şi şoferi au întrerupt activitatea, 15 minute

Zeci de companii din întreg judeţul Timiş, şoferi, alpinistul Horia Colibăşanu sau primarul Timişoarei, Nicolae Robu, s-au alăturat campaniei “România vrea autostrăzi”, astfel că, vineri, la ora 15.00, timp de 15 minute, şi-au întrerupt activitatea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Câteva zeci de societăţi din judeţul Timiş s-au alăturat campaniei “România vrea autostrăzi”. Printre acestea s-au numărat şi câteva fast-food-uri din Timişoara, care au stins luminile unităţilor la ora 15.00 şi au refuzat să servească clienţii timp de 15 minute. În tot acest timp, angajaţii unui astfel de fast-food aflat în centrul Timişoarei s-au relaxat stând la poveşti.

„Ne-am implicat în campanie pentru că trebuie totuşi să se facă ceva, să se întâmple ceva de bine, sperăm, acum să vedem cât de implicaţi sunt şi alţii. Noi încercăm să susţinem orice demers care presupune sau care ar putea avea ca rezultat o dezvoltare a României, pentru că de mizerii ne-am săturat. O să se schimbe ceva cu condiţia să participe cât mai mulţi în campanie şi să participe cât mai mulţi şi la vot, indiferent cu cine, dar să voteze”, a declarat Călin Popescu, angajat al unui fast-food din Timişoara.

De asemenea, Dani, reprezentantul unui al lanţ de fast-food-uri din Timişoara a declarat că „este normal şi firesc să susţinem ce susţin şi alţii. Mergem cu căruţa cât de curând şi pe aia o rupem pe drumuri. Trebuie să spunem ce avem de spus, că dacă nu luăm atitudine, nu are sens, nu schimbăm nimic”.

Printre cei care s-au alăturat campaniei “România vrea autostrăzi” s-a numărat şi alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, de meserie stomatolog. Colibăşanu a scris pe pagina de Facebook că a decis să se implice pentru că „la fel ca mulţi, vreau autostrăzi să merg la munte sau unde am treabă”. De asemenea, numeroase alte societăţi din diferite domenii din Timiş şi-au întrerupt activitatea, vineri, în semn de protest.

Totodată, numeroşi şoferi din Timişoara s-au oprit în trafic pe artere principale din oraş, timp de 15 minute, şi au claxonat sau au circulat cu viteză redusă.

Şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, s-a alăturat campaniei, fiind în drum spre Bucureşti cu maşina. Edilul s-a oprit la ora 15.00, iar ulterior a postat un filmuleţ pe pagina sa de Facebook, precizând că „iată, protestăm şi noi, eu cu colegul Cosmin Buboi, pentru situaţia în care se află România astăzi, cu cea mai slabă reţea de autostrăzi din Europa. România are nevoie de autostrăzi şi este bine să spunem asta cu tărie toţi cei care vrem să aducem aportul la un mai bine în ţara noastră. Suntem în drum spre Bucureşti cu maşina şi ne-am oprit chiar aici, la graniţa dintre judeţul Timiş şi judeţul Hunedoara. Este inadmisibil ca între Timişoara şi Bucureşti să faci aşa de mult timp din cauza lipsei unei autostrăzi. Este nevoie ca toată această parte de ţară să fie legată tot prin autostrăzi de partea de sud, de litoralul Mării Negre, de Moldova. Moldova nu se poate dezvolta dacă nu va ajunge să aibă o conectivitate la fel de bună cum avem noi cu reţeaua de autostrăzi europeană. Sper să se schimbe politica în ţara asta, să se treacă la fapte, să dovedească prin fapte că realizarea de autostrăzi este o prioritate naţională”.

Intrarea în Craiova dinspre aeroport, blocată de protestul #şîeu

Peste 50 de maşini au blocat un sens de mers la intrarea în Craiova dinspre aeroport, şoferii alăturându-se protestului #şîeu. De asemenea, mai mulţi angajaţi ai Ford au ieşit la poarta fabricii, cerând autostrăzi. La Rovinari, sute de persoane s-au alăturat angajaţilor Primăriei şi au protestat.

La ora 15.00, peste 50 de maşini au oprit la intrarea în Craiova dinspre aeroport, blocând o bandă de mers.

„Pentru a ne putea dezvolta trebuie să avem în primul rând autostrăzi. Era normal să participăm, până la urmă toată România vrea autostrăzi. Nu mai putem sta nepăsători, din partea guvernanţilor nu mai avem nicio aşteptare. Ne-am săturat de promisiuni care nu sunt duse la îndeplinire”, a spus unul dintre cei prezenţi la protest.

De asemenea, în Craiova au fost mai multe firme private care au întrerupt activitatea pentru 15 minute. Două dintre acestea sunt Arhi Design şi Plusauto, care s-au alăturat campaniei pentru construcţia de autostrăzi, iar toţi cei 180 de salariaţi au întrerupt activitatea pentru 15 minute.

Fabrica Ford nu a oprit producţia, dar angajaţii care erau de serviciu la ora 15.00 s-au adunat la poarta fabricii, cerând autostrăzi.

Sute de persoane din oraşul Rovinari, judeţul Gorj, s-au alăturat angajaţilor primăriei, care au coborât în faţa instituţiei, vineri şi au oprit activitatea, timp de 15 minute. Printre cei care au cerut să fie construite drumuri rapide s-a aflat şi primarul ALDE al oraşului, Robert Filip, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, angajaţii Primăriei Rovinari, judeţul Gorj, în frunte cu edilul-şef Robert Filip, au oprit lucrul la ora 15.00, pentru 15 minute. Acestora li s-au alăturat antreprenori din oraş, dar şi oameni simpli.

„În primul rând, şi noi vrem un drum expres, ca să nu visăm prea mult pentru autostrăzi şi să sperăm că într-un viitor apropiat o să apară şi autostrăzi în zona Olteniei şi a Gorjului. Le mulţumesc tuturor antreprenorilor care au răspuns la această solicitare a noastră, tuturor angajaţilor şi oamenilor simpli din Rovinari care au venit alături de noi. Trebuie să înţelegem că noi avem nevoie de aceste lucruri acum, dacă vom sta doi ani să facem documentaţii, nici nu vreau să mă întreb cât va dura să facem autostrada sau drumul expres în sine. Sunt sigur că dacă se vrea cu adevărat, se poate, trebuie doar mai multă voinţă şi birocraţie mai puţină şi cadru legislativ mai bun. Au venit sute de oameni care sunt privaţi, care nu au nicio legătură cu vreun partid politic, cum nici noi nu am făcut niciun fel de acţiune politică şi le mulţumesc, pentru că ei, într-un fel sau altul, au pierderi financiare, pentru că le întârzie maşinile cu marfă. Toţi suntem uniţi şi nu cred că cerem mult, să avem şi noi un drum expres sau măcar o autostradă", a declarat Robert Filip, primarul ALDE al oraşului Rovinari.

Alţi şase primari ai oraşelor Târgu-Jiu, Motru, Turceni şi ai comunelor Bustuchin, Roşia de Amaradia şi Băleşti s-au alăturat campaniei iniţiate de omul de afaceri Ştefan Mandachi, din Suceava.

Şi câţiva şoferi s-au oprit, pe marginea drumului, în judeţul Gorj, timp de 15 minute, pentru a cere construcţia de drumuri rapide. Dan, un şofer în vârstă de 43 de ani, din judeţul Dolj, a oprit autoutilitara în apropierea Parcului Coloana Infinitului, din Târgu-Jiu şi a ţinut în mână o pancartă pe care a scris #şi eu vreau autostrăzi.

„Eu vin de la Petroşani acum. Solicit să se construiască autostrăzi, să circulăm în siguranţă. La ora actuală se circulă destul de greu, foarte încet, trebuie să fim foarte atenţi. Una e să faci patru ore pe 150 de kilometri şi alta e să faci două ore", a declarat bărbatul, pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici