Lista celor 22 de procurori europeni a fost publicată. Cătălin Borcoman (DIICOT Braşov), printre procurorii Parchetului European condus de Laura Kovesi

  • Lista celor 22 de procurori europeni a fost publicată de Consiliul Europei.
  • România va reprezentată de Cătălin Laurenţiu Borcoman, procuror DIICOT.
  • Procurorii vor forma Colegiul Parchetului European, alături de procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi.
2800 afișări
Imaginea articolului Lista celor 22 de procurori europeni a fost publicată. Cătălin Borcoman (DIICOT Braşov), printre procurorii Parchetului European condus de Laura Kovesi

Lista celor 22 de procurori europeni a fost publicată. Laurenţiu Borcoman de la DIICOT Braşov, printre procurorii Parchetului European condus de Laura Kovesi

Pe lista publicată luni de Consiliul European apare şi Cătălin Laurenţiu Borcoman, fost şef al DIICOT Braşov. Borcoman a fost unul dintre cei trei candidaţi propuşi de Ministerul Justiţiei, în 2019, pentru funcţia de procuror european, alături de Constantin-Claudiu Dumitrescu şi Daniel Horodniceanu, fost procuror-şef al DIICOT. 

Într-un interviu acordat acum trei săptămâni postului Euronews, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef european, spunea că activitatea instituţiei pe care o conduce era blocată de Malta, stat ce nu oferise vreun candidat eligibil pentru funcţia de procuror european. În plus, există şi ţări ce au refuzat să facă parte din organismul european, precum Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca şi Irlanda. 

"Vom cerceta anumite infracţiuni comise în legătură cu aceste state membre, cu cetăţenii săi sau pe teritoriul acestor state membre. În plus, vom coopera cu autorităţile acestor state şi vom aplica instrumentele de cooperare judiciară disponibile în prezent", a spus fosta şefă a DNA în interviul acordat. Procuratura Europeană îşi va avea sediul în Luxemburg şi va începe activitatea până la finalul anului 2020. În 2019, Consiliul şi Parlamentul European au numit-o pe Laura Codruţa Kövesi ca prim procuror-şef european.

Procuratura Europeană va fi un organism independent al UE responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa judecătorilor a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraude, corupţie, fraude transfrontaliere de TVA peste 10 milioane de euro). În prezent, 22 de state membre fac parte din acest organism. 

Cei 22 de procurori europeni numiţi astăzi de Consiliul Europei sunt: 

Frédéric Baab
Cătălin-Laurenţiu Borcoman
Jaka Brezigar
Danilo Ceccarelli
Gatis Doniks
Yvonne Farrugia
Teodora Georgieva
Daniëlle Goudriaan
Petr Klement
Tomas Krušna
Tamara Laptoš
Katerina Loizou
Ingrid Maschl-Clausen
José Eduardo Moreira Alves d'Oliveira Guerra
Juraj Novocký
Andrés Ritter
Maria Concepción Sabadell Carnicero
Gabriel Seixas
Kristel Siitam-Nyiri
Harri Tiesmaa
Yves Van Den Berge
Dimitrios Zimianitis

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici