Peste 300 de persoane s-au strâns la Căminul Cultural din Ditrău pentru a discuta despre problema brutarilor din Sri Lanka. Primarul a plâns, iar patronul şi-a cerut scuze de la localnici | FOTO, VIDEO

Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii au insistat că nu vor emigranţi în satul lor, iar primarul a plâns.

20205 afișări
Imaginea articolului Peste 300 de persoane s-au strâns la Căminul Cultural din Ditrău pentru a discuta despre problema brutarilor din Sri Lanka. Primarul a plâns, iar patronul şi-a cerut scuze de la localnici | FOTO, VIDEO

Peste 300 de persoane s-au strâns la Căminul Cultural din Ditrău pentru a discuta despre problema brutarilor din Sri Lanka. Primarul a plâns, iar patronul şi-a cerut scuze de la localnici | VIDEO

Mai mulţi foşti angajaţi ai brutăriei au povestit experienţa lor şi au spus că au fost angajaţi cu 4 sau 6 ore, dar au lucrat, în realitate, mult peste 8 ore.

„Am intrat la lucru la ora 16.00 iar a doua zi la ora 14.00 încă eram la brutărie, iar patronul nici măcar nu mi-a mulţumit, nu am fost plătiţi corespunzător”, a spus o femeie din Ditrău.

Unii localnici au afirmat că mulţi localnici ar lucra la brutărie dacă mediul de lucru ar fi potrivit şi ar fi plătiţi după munca prestată.

Foto: Székelyhon/Laszlo Beliczay

Alţii l-au acuzat pe patronul brutăriei că are probleme cu forţa de muncă locală pentru că nu e în stare să creeze un mediu de lucru atractiv pentru angajaţi, situaţie cu care nu se confruntă niciun alt antreprenor din Ditrău.

Primarul Puskas Elemer a spus că, deşi este rudă cu tatăl patronului brutăriei, rămâne echidistant în acest conflict şi speră să se găsească o soluţie.

La un moment dat, primarul a amintit că în presă au apărut articole critice la adresa comunei şi a atitudinii sătenilor faţă de cei doi brutari din Sri Lanka şi i-au dat lacrimile, întrerupându-şi discursul.

Foto: Székelyhon/Laszlo Beliczay

Edilul a subliniat că liceul din localitate are o clasă de învăţământ dual în care sunt calificaţi elevi în meseria de brutar şi a spus că aceştia ar trebui să fie angajaţi în zonă, primăria comunei urmând să le ofere facilităţi.

La întâlnire, la care a participat şi deputatul UDMR Bende Sandor, au fost invitaţi şi patronii brutăriei, care au refuzat să fie prezenţi, dar la final a fost citită o scrisoare din partea acestora.

Patronul şi-a cerut scuze de la localnici

Proprietarul brutăriei din Ditrău şi-a cerut scuze localnicilor pentru neplăceri şi s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producţie. Oamenii nu au acceptat scuzele, stabilind să scrie o petiţie cu care se vor lua măsurile următoare.

Proprietarul s-a oferit să îi scoată pe cei doi muncitori străini din procesul de producţie şi să îi pună să lucreze în altă parte. El le-a spus oamenilor că aceştia nu locuiesc în Ditrău şi nu vor fi „deranjaţi”.

Mai mult, bărbatul a invitat oamenii care vor să se angajeze la brutărie să meargă la el şi a spus că de acum încolo va anunţa orice intenţie de angajare în aşa fel încât să se prezinte cei care vor să se lucreze.

Foto: Székelyhon/Laszlo Beliczay

„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce priveşte firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerându-le oamenilor să nu răspândească zvonuri. „Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetăţenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspândiţi zvonuri neconfirmate”.

Localnicii s-au contrazis dacă să îi accepte sau nu scuzele, stabilind în cele din urmă să redacteze o petiţie în care să apară toate pretenţiile pe care le au.

Primarul a spus că petiţia ar putea fi terminată până luni şi în ea vor apărea toate revendicările localnicilor.

Acesta a mulţumit participanţilor pentru „discuţia civilizată” şi pentru că nu „au dat de lucru poliţiştilor aflaţi afară”.

Primar Ditrău: Problema nu e legată de angajaţii din Sri Lanka, ci de comportamentul patronului

Problema localnicilor din Ditrău nu este legată de cei doi emigranţi, ci de comportamentul patronului firmei, a declarat, sâmbătă, la finalul adunării populare, primarul Puskas Elemer.

Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat, sâmbătă, la Digi24, că s-a văzut, în timpul adunării populare de la Căminul Cultural, că oamenii nu sunt deranjaţi neapărat de cei doi emigranţi, ci de comportamentul patronului brutăriei.

„Foarte mulţi oameni din comună şi-au exprimat durerea legată de munca lor în brutărie. S-a văzut că problema cea mai mare nu e legată de angajaţii din Sri Lanka, ci de comportamentul şefilor brutăriei din comuna Ditrău, de modul cum s-au comportat cu angajaţii lor. Eu mă bucur această întâlnire s-a terminat paşnic şi oamenii au plecat liniştiţi acasă. Oamenii vor să se schimbe atitudinea angajatorului faţă de oamenii angajaţi. Sunt foarte mulţi oameni, localnici, care s-ar întoarce la firmă dacă s-ar schimba acolo modalitatea de comportament al şefului brutăriei”, a spus primarul.

Sătenii din Ditrău, judeţul Harghita, sunt supăraţi că o brutărie a angajat doi emigranţi din Sri Lanka şi se tem că aceştia vor crea probleme.

Firma are peste 90 de angajaţi, din care 18 sunt localnici, din Ditrău, iar restul din zonă, iar pentru că mai aveau nevoie de personal şi nu găseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, însă oamenii s-au arătat nemulţumiţi deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranţi ilegali şi s-au temut că vor crea probleme.

Foto: Székelyhon/Laszlo Beliczay

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici