Adevărul din spatele creșterii economice minune! Niciun pesedist nu va spune așa ceva

Economia românească a crescut în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 5%, serie brută, conform primelor estimări publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Anunțul a fost întâmpinat cu mare satisfacție de cei doi oameni din fruntea PSD, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Această creștere economică, de 5%, în condițiile în care Guvernul are așteptări de 5,5%, este în funcție de deficitul de cont curent. Consumul intern este alimentat de producția externă, deficitul balanței comerciale se deteriorează și datoria internațională crește. Astfel, transferăm consumul pe umerii generațiilor viitoare.

Marți, 14 mai, BNR a furnizat mai multe date care arată că economia nu o duce roz, așa cum o prezintă PSD. Românii consumă tot mai mult din import și vând afară într-un ritm mai lent, datoria externă a țării crește vertiginos iar investițiile străine directe sunt în scădere. În primele trei luni ale acestui an, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1.212 milioane euro, comparativ cu 1.027 milioane euro în perioada ianuarie – martie 2018, conform datelor prezentate de Banca Națională a României.

Contul curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări și, dacă arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate, avem de a face cu deficit. Asta înseamnă că ies mai mulți bani din țară decât intră și că românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Creșterea deficitului de cont curent vine pe fondul deteriorării deficitului comercial ca urmare a creşterii puternice a cererii de consum, ce nu a putut fi acoperită de oferta internă. În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 895 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 112 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un excedent de 91 milioane euro, comparativ cu un deficit de 589 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 142 milioane euro. Cele două deficite ca procent în PIB sunt cele mai ridicate din UE. De asemenea, România are cea mai mare inflație din spațiul comunitar, peste 4%.

De asemenea, în perioada ianuarie – martie 2019, datoria externă totală a crescut cu 397 milioane euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 67 427 milioane euro la 31 martie 2019 (67,6 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,8 la sută față de 31 decembrie 2018. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2019 nivelul de 32 387 milioane euro (32,4 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 3,0 la sută față de 31 decembrie 2018. Datoria externă a României este în jurul a 35% din PIB. Ponderea nu este mare însă de ani buni, trendul este de creștere și costurile pentru acoperirea ei sunt din ce în ce mai mari.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 1.243 milioane euro (comparativ cu 1.555 milioane euro în perioada ianuarie – martie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 854 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 389 milioane euro.  Investițiile străine sunt foarte importante pentru acestea duc în timp la bunăstare.

Dragnea susține că prognoza coaliţiei de guvernare pe care s-a fundamentat bugetul din acest an este una corectă. ”Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii datele privind creşterea economică înregistrată în primul trimestru. Creşterea economică este de 5%! Deci prognoza noastră pe care s-a fundamentat bugetul din acest an a fost corectă. Cât a tunat şi a fulgerat Iohannis că e o tragedie, că sunt doar cifre pe hârtie şi că bugetul nu e realist. Fără să prezinte argumente serioase şi motivaţii. Realitatea este cea publicată astăzi de către INS”, a scris liderul social-democraților pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, ”principala contribuţie la această creştere economică o au construcţiile şi investiţiile”.

„Principala contribuţie la această creştere economică o au construcţiile şi investiţiile. Încă o dovada că măsurile pe care le-am luat pentru cei din domeniul construcțiilor au fost corecte. Conform datelor publicate astăzi de INS, în trimestrul I 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de trimestrul I 2018 cu 12,5%, cea mai mare creştere după criza economică din 2009. Ce o să mai spună propaganda acum? Un lucru e cert, programul de guvernare își arată în continuare eficiența iar România merge înainte pe acest drum, în ciuda celor care fac tot posibilul să ne pună piedici!” a precizat acesta.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că toţi cei care au spus că Guvernul nu merge într-o direcţie bună sunt contrazişi de aceste cifre. „Ceea ce a reliefat Institutul Naţional de Statistică astăzi, respectiv o creştere economică de 5% în primul trimestru al anului 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată (…) că toţi cei care au spus că Guvernul nu merge într-o direcţie bună, că este un eşec al guvernării, sunt contrazişi de aceste cifre care arată că, într-adevăr avem creşterea economică”, a declarat, miercuri, la Ploieşti, premierul Viorica Dăncilă. Potrivit acesteia, „acest lucru dă încredere investitorilor să vină în România”. „Cred că această abordare în care spunem întotdeauna că guvernarea merge într-o direcţie greşită, cu toate că cifrele demonstrează altceva, nu face bine României, pentru că noi avem nevoie de predictibilitate, stabilitate şi avem, mai mult decât atât, nevoie de încrederea investitorilor să vină să investească în România”, a mai afirmat premierul.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed