Combinatul siderurgic Donalam investeşte peste 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din Călăraşi

„AFV Beltrame Group, acţionarul principal al companiei Donalam, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oţel şi oţeluri speciale, investeşte peste 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din cadrul combinatului siderurgic din Călăraşi. Noua tehnologie o va înlocui pe cea care datează din anii ’70-’80, şi va contribui atât la reducerea cu până la 40% a emisiilor de carbon asociate producţiei cât şi la creşterea competitivităţii barelor din oţel realizate în România”, a anunţat compania.

Investiţia va fi realizată din fonduri proprii şi este estimată a fi finalizată până în 2022.

Tehnologia disponibilă din cadrul laminorului va determina reducerea consumului de gaz cu până la 40% (circa 2,4 milioane mc/an); economii de energie termică de peste 27.300 MWh/an; economii de electricitate de peste 1.300 MWh/an; reducerea cantităţii de oţel pierdut în procesul de producţie cu aproximativ 1.440 t / an.

Îmbunătăţirile aduse performanţei energetice şi consumului de materie primă vor susţine o scădere a emisiilor de CO 2 ale fabricii cu aproape 5.000 t/an. 

“Planificasem această investiţie în cadrul grupului înainte ca Parlamentul European să aprobe ‘The Green Deal’, proiect prin care obligă statele membre la investiţii majore astfel încât, până în 2050, UE să devină neutră climatic. Ne bucură foarte mult că viziunea noastră şi investiţiile pe care le avem planificate au de acum şi un suport legislativ şi instituţional, atât la nivel european cât şi naţional. Pe lângă investiţia de 11,3 milioane euro, deja în curs de implementare, analizăm o investiţie mult mai amplă, de peste 100 milioane euro care să schimbe paradigma industriei siderurgice, considerată foarte mult timp, extrem de poluantă. Avem ambiţia ca în câţiva ani să avem în România cel mai ‘verde’ combinat siderurgic din Europa”, a declarat Carlo Beltrame, CEO Donalam Călăraşi.

Noul echipament va consta într-un cuptor de încălzire, instalaţii electrice şi un sistem de tratare cu apă, cu o capacitate de producţie de 120 t/h. Acesta dispune de flexibilitate ridicată pentru fabricarea profilelor rotunde şi pătrate, prin procedeul de turnare continuă sau sub formă de bare, cu diametru de până la 700 mm, respectiv latura de până la 500 mm. Noua tehnologie permite creşterea competitivităţii produselor din oţel realizate la Călăraşi, prin importarea materiei prime din Germania şi realizarea laminării şi finisării în România.

„Aceasta conduce la dezvoltarea unor produse de calitate superioară, chiar şi pentru sectoarele de activitate cu cele mai ridicate standarde. Prin parteneriate comerciale create cu firme de top din Germania (GMH) şi Austria (Voestalpine), produsele Donalam sunt apoi distribuite în cea mai mare parte a Europei”, arată compania.

Recent, Donalam a finalizat o investiţie în valoare de 4 milioane euro, într-un echipament special de tratare a barelor de oţel. În 2019, compania a obţinut o cifră de afaceri de 78 milioane euro şi un nivel al vânzărilor de 110.000 tone.

„Având în vedere ciclicitatea pieţei metalurgice la nivel internaţional, obiectivul pentru 2020 este menţinerea cotei pe piaţa europeană, prin identificarea de noi nişe de business. Societatea are în prezent 270 de angajaţi”, spun reprezentanţii companiei.

Donalam, cu sediul în Călăraşi, este unul dintre principalii jucători din industria barelor din oţel laminate la cald din Europa. Compania a fost înfiinţată de către AFV Beltrame Group în 2006, iar un an mai târziu, în 2007, a achiziţionat un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca, de la Tenaris. Cu peste 270 de angajaţi şi aproximativ 110.000 tone de bare de oţel vândute anual, Donalam a înregistrat o cifră de afaceri de 78 milioane euro în 2019.

Înfiinţat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajaţi şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.  Cu peste 2 milioane tone vândute anual, Beltrame Group a avut vânzări de 1,24 miliarde euro în 2018.


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed