Antena Meniu Search
x

Raed Arafat: Nu va exista o nouă etapă de relaxare. Numărul cazurilor a crescut cu 30% în 2 săptămâni

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că în România nu va exista o nouă etapă de relaxare, la 15 iulie, după ce numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut cu peste 30%, în ultimele 14 zile.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 09.07.2020, 10:04

Raed Arafat: Nu va exista o nouă etapa de relaxare. Numărul cazurilor a crescut cu 30% în 2 săptămâni
Raed Arafat: Nu va exista o nouă etapa de relaxare. Numărul cazurilor a crescut cu 30% în 2 săptămâni - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Raed Arafat a prezentat rezultatele unui studiu condus în SUA care arată foarte clar ca asimptomaticii sunt contagiosi.
  • Arafat a subliniat că nu ne putem gândi la o nouă etapă de relaxare, de la 15 iulie 2020.

Raed Arafat a subliniat că acest trend crescător ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată lumea. 

"Pana acum, ceea ce este cert este ca trendul este crescator. Nu este descrescator, nici nu este stabil. Este un trend crescator. Toate datele arata acest lucru. In ultimele 14 zile am crescut, daca nu gresesc, cu vreo 30 si ceva la suta. Acesta este un semnal. Singura modalitate de a gestiona fara masuri restrictive, pe care stiu ca nu le vrea nimeni, este ca populatia sa fie cat mai cooperanta si sa respecte regulile care au fost recomandate si sa nu mai asculte toate prostiile care se vehiculeaza pe retelele de socializare", a spus Raed Arafat.

Arafat a prezentat rezultatele unui studiu condus în SUA care arată foarte clar ca asimptomaticii sunt contagiosi.

"Este un studiu al Universitatii Yale (...) care spune ca mai mult de 50% din infectiile Covid 19 sunt transmise de oameni infectati fara simptome de infectie sau de boala, care nu tusesc, nu stranuta, nu au febra si pe care nu ii banuim ca ne pot infecta (...) Libertatea individuala are limitele ei. Toti apreciem libertatile noastre si libertatile care ne ofera o democratie, dar este o limita. Aceasta limita este cand dreptul meu deja afecteaza drepturile celorlalti din jurul meu si, fara voia lor si fara chiar cunostinta, pentru ca e pot sa treaca pe langa tine, tu esti un asimptomatic care nu vrea sa stea in autoizolare, pleaca din spital, nimeni nu poate sa te urmareasca, sau esti simptomatic, stranuti, tusesti, dar te simti bine. Exista si aceasta forma. Te duci acasa la familia ta. Tu spui ca te izolezi, esti cu familia, stranuti, tusesti, dupa care familia ta merge si lucreaza, merge la lucru, copilul merge si se joaca cu copiii vecinilor si asa mai departe", a mai spus Raed Arafat, la Digi 24.

Despre etapa de relaxare de la 15 iulie, Arafat a spus: "Nu ai cum sa vezi 555 de cazuri si sa vii sa spui ca o sa relaxam in plus. Asteptam sa vedem ce se intampla cu aceste cazuri”.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Raed Arafat: Nu va exista o nouă etapă de relaxare. Numărul cazurilor a crescut cu 30% în 2 săptămâni