Judecătoare de la Curtea de Apel București, exclusă a cincea oară din magistratură

Publicat: 05 mart. 2024, 09:38, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
Judecătoare de la Curtea de Apel București, exclusă a cincea oară din magistratură

Secţia disciplinară a CSM a decis luni excluderea din magistratură, pentru a cincea oară, a Danielei Panioglu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti.

Articolele invocate se referă la „atitudinile nedemne în timpul serviciului faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, respectiv „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Cazul se referă la comportamentul lui Panioglu într-o ședință de judecată din 24 martie 2022, în legătură cu interacțiunea sa cu procuroarea de ședință a DIICOT, Florentina Lupu. Mai exact, Panioglu este acuzată că, prin tonul său imperativ și prin corectarea și întreruperea repetată a procuroarei, a creat un sentiment de inferioritate în rândul acesteia.

Nu este prima dată când CSM ia o astfel de decizie în cazul magistratului. Secția a hotărât la 15 martie 2023, excluderea din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu, de la Curtea de Apel București, pentru exercitarea funcției cu rea-credință.

Inspectorii judiciari au reținut că „judecătoarele, investite cu soluționarea unui apel, nu s-au pronunțat asupra menținerii, revocării, înlocuirii ori încetării de drept a măsurii preventive și au sancționat cu amendă judiciară procurorul care a redactat contestația la executare ce a făcut obiectul dosarului, fără ca acesta să se încadreze în categoria persoanelor pentru a căror conduită procesuală neconformă legiuitorul a prevăzut respectivă sancțiune.”

Anterior, judecătoarea Daniela Panioglu a fost sancționată pentru mai multe încălcări ale Codului deontologic.

ÎCCJ a dispus anul trecut anularea deciziei CSM din 15 decembrie 2022 prin care cele două au fost excluse din magistratură.

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu a intrat pe mâna Inspecției Judiciare
Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu a intrat pe mâna Inspecției Judiciare