Olandezii de la Damen vor să rezilieze contractul pentru Şantierul Mangalia – „Niciun ajutor în trei ani”

Publicat: 04 aug. 2023, 11:03, de Victor Scarlat, în ECONOMIE , ? cititori
Olandezii de la Damen vor să rezilieze contractul pentru Şantierul Mangalia - „Niciun ajutor în trei ani”

Grupul olandez Damen Shipyards, intrat în 2018 în acţionariatul şantierului naval Damen Mangalia, cere rezilierea contractului legal de funcţionare a asocierii dintre Damen Holding BV şi statul român, deoarece acesta nu și-ar fi îndeplinit angajamentele asumate.

La baza acestei decizii este faptul că prin adoptarea legii 187/2023 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea dintre statul român şi Damen în ceea ce priveşte Şantierul Mangalia, susțin reprezentanții companiei.

„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia. În plus, acest fapt vine după mai bine de trei ani de alte blocaje în procesul decizional, niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea partenerului român”, afirmă olandezii.

Olandezii spun că statul român, acționar majoritar, nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contract, potrivit Stiripesurse.

„Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci şi cu încălcarea relaţiei de încredere din partea statului român. În acest sens, după o notificare anterioară de încălcare a contractului prin care Damen şi-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluţie de către partea română, Damen nu a avut altă opţiune decât să emită notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român”, precizează oficialii companiei.

În ultimele patru luni, firma olandeză a încercat în mod repetat să prevină orice impact negativ asupra şantierului naval, a forţei de muncă şi a clienţilor, mai arată reprezentanții olandezilor.

„De exemplu, am informat pe larg autorităţile române şi entităţile relevante cu privire la impactul noii legi asupra acestui parteneriat, chiar înainte de adoptare şi am solicitat acţiuni imediate pentru a-l preveni. Damen a insistat pentru un dialog autentic şi pentru o soluţie rapidă, care să fie implementată înainte de intrarea în vigoare a legii, pentru a minimiza orice întrerupere a activităţii şantierului naval şi pentru a rezolva situaţia actuală dificilă. Acest lucru nu s-a întâmplat”.

Damen Holding B.V. (Damen) deţine cele mai mari şantiere navale din ţară (Galaţi şi Mangalia), fiind un actor strategic în industria construcţiilor navale din România, De asemenea, operează  cea mai mare companie de proiectare navală din România.

Grupul okandez asigură peste 3.500 de locuri de muncă pe plan local.