6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăRuinele unui oraș cu o vechime de peste 5.000 de ani au...

Ruinele unui oraș cu o vechime de peste 5.000 de ani au fost descoperite în Israel

Autoritatea Israeliană pentru Antichități (AIP) estimează că așezarea urbană respectivă datează de nu mai puțin de 5.000 de ani.

„Avem de-a face cu o construcţie urbană imensă, planificată, cu străzi care delimitează zonele de locuire de spaţiile publice”, a spus unul dintre arheologii care s-au ocupat de săpături, Yitzhak Paz, potrivit Agenției „France Presse”, preluată de Agerpres.

Orașul își are originile din Epoca Bronzului

Yitzhak Paz apreciază că, după amploarea construcției, prețioasa descoperire din Orientul Apropiat își are originile în Epoca Bronzului. Arheologul a dezvăluit că aproximativ 5.000-6.000 de locuitori trăiau în orașul în cauză, aceștia întreținându-se de pe urma agriculturii și comerțului. Situl ar fi fost abandonat cu 3.000 de ani înaintea erei noastre din motive necunoscute.

Un alt arheolog, Dima Shalem, a anunțat descoperirea unei localități cu o vechime de 7.000 de ani, însă cu dimensiuni mult mai mici. Săpăturile, la care a fost depus efort mai bine de zece ani, au scos la iveală elemente culturale specifice localității respective, cum ar fi un cimitir, un templu dedicat ritualurilor religioase sau fortificații cu o lungime de 20 de metri și înalțime de aproximativ doi metri.

5.000 de tineri, martori la un moment istoric

Yitzhak Paz susține că au fost „primii pași în procesul de urbanizare” din regiune, la acea vreme aflându-se în locul respectiv teritoriul Canaan. Pe lângă obiecte ceramice, unelte din silex şi vase din piatră şi bazalt, o parte dintre acestea cu proveniență din Egipt, au fost decoperite și figurine rare cu chip uman sau de animal.

5.000 de tineri au ajutat arheologii la săpăturile din apropierea sitului, asta înainte ca Netvei Israel, compania națională de transport, să înceapă să construiască un nod rutier. Descoperirile arheologice au determinat compania să își schimbe planurile pentru a ajuta la conservarea locației istorice.

Emanoil Ursache

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă