5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieBNR a scăzut la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

BNR a scăzut la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

Aceasta pe fondul creşterilor salariale şi a creditării, dar rămân incertitudini legate inclusiv de politica fiscală într-un an electoral, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În noiembrie 2019, BNR a scăzut, de la 3,4% la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru decembrie 2020. Isărescu a anunţat o altă scădere a ţintei, de la 3,1% la 3%.

”Cererea a rămas robustă, pe fondul creşterilor salariale, dar şi a creditării, dar o parte din consum a alimentat deficitul balanţei comerciale. Creşte şi creditarea pe zona de consum, bancherii văd creşteri salariale şi acordă mai uşor împrumuturi”, a spus Isărescu, citat de News.ro.

Guvernatorul a subliniat şi creşterii investiţiilor, în special cele din zona construcţiilor. Totodată, scumpirea fructelor de la nivel european a fost produsă şi de oferta deficitară.

Isărescu a atras atenţia şi asupra unor posibile cauze de abatere a inflaţiei: evoluţiile pe plan extern, Brexit, măsuri fiscale în contextul unui an electoral şi eventualitatea declanşării procedurii de deficit excesiv.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE), în condiţiile în care cheltuielile de personal au crescut cu 18,8%.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă