22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalDoi suspecți ai celulei jihadiste franco-belgiene, sub acuzare

Doi suspecți ai celulei jihadiste franco-belgiene, sub acuzare

Deţinuţi în Belgia, ei au fost remişi pentru scurt timp Franţei pentru a fi puşi sub acuzare, pentru “complicitate la asasinate, tentative de asasinat şi sechestrare în grup organizat şi în relaţie cu o organizaţie teroristă”, în ancheta asupra atentatelor din 13 noiembrie, a precizat sursa.

În total, în jur de 15 suspecţi au fost puşi sub acuzare sau vizaţi de un mandat de arestare în această anchetă tentaculară, pe care judecătorii antiterorişti parizieni speră să o finalizeze în 2019.

Deja inculpat în Belgia pentru atentatele din 22 martie 2016, de la Bruxelles (32 de morţi), Sofien Ayari era coinculpat cu Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al comandourilor jihadiste din 13 noiembrie, în procesul care a avut loc în februarie pentru schimbul de focuri cu poliţişti, la 15 martie 2016, în capitala belgiană, cu trei zile înainte de arestarea lor. Ambii au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare.

ADN-ul acestui tunisian de 25 de ani a fost găsit în mai multe ascunzători care au servit pentru pregătirea atentatelor de la Paris şi Saint-Denis (130 de morţi). Anchetatorii îl suspectează că a dorit să comită sau să pregătească un atentat pe aeroportul Amsterdam-Schiphol în paralel cu atacurile pariziene.

În 13 noiembrie, Sofien Ayari se afla la Amsterdam cu un complice, Osama Krayem, preluat la fel ca el de Salah Abdeslam pe o rută a migranţilor la începutul toamnei lui 2015 şi de asemenea pus sub acuzare în acest dosar.

Ali El Haddad Asufi, 34 de ani, este încarcerat în Belgia de la inculparea lui, în iunie 2016, în ancheta asupra atentatelor jihadiste de la Bruxelles. El este suspectat de anchetatori că a fost “în mod recurent” în contact cu membrii celulei jihadiste franco-belgiene. Suspectul a fost în contact de mai multe ori cu Ibrahim El Bakraoui, care şi-a detonat o încărcătură explozivă pe aeroportul de la Bruxelles-Zaventem, la 22 martie 2016.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă