11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIranul a suspendat oficial angajamente din acordul nuclear

Iranul a suspendat oficial angajamente din acordul nuclear

Iranul a notificat săptămâna trecută China, Franţa, Germania, Rusia şi Marea Britanie în legătură cu decizia sa de a înceta îndeplinirea unora dintre aceste angajamente, la un an după ce SUA s-au retras unilateral din acord şi au reinstituit sancţiuni împotriva Teheranului.

În cadrul acordului, Teheranul putea produce o cantitate de până la 300 kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul utilizării în scopuri civile şi putea deţine un stoc de 130 de tone de apă grea, cantităţile peste aceste limite putând fi depozitate în exteriorul ţării sau vândute.

Oficialul citat din cadrul organizaţiei nucleare iraniene a menţionat că s-a decis anularea limitelor în ce priveşte producerea de uraniu îmbogăţit şi apă grea.

Până în acest moment, gesturile Iranului nu par să încalce acordul nuclear, dar Iranul a avertizat că, dacă puterile mondiale nu iau în termen de 60 de zile măsuri pentru a proteja economia iraniană de sancţiunile SUA, va începe să îmbogăţească uraniu la nivel superior.

Uniunea Europeană şi miniştrii de externe ai Germaniei, Franţei şi Marii Britanii au asigurat că vor respecta în continuare acordul, dar nu acceptă ultimatumuri din partea Teheranului.

Acordul îi permite Iranului să producă uraniu îmbogăţit la 3,67%, cu mult sub nivelul de 90% necesar pentru construirea de arme atomice. Înainte de acordul din 2015, Iranul producea uraniu îmbogăţit 20%, menţionează Reuters.

Marţi, ayatollahul suprem al Iranului Ali Khamenei a subliniat că ţara sa nu doreşte un război cu SUA, în pofida tensiunilor dintre cele două ţări, dar şi că Teheranul nu intenţionează să negocieze cu SUA un nou acord nuclear. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă