12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie, pregătită să suspende tratatul de extrădare cu Hong Kong-ul

Marea Britanie, pregătită să suspende tratatul de extrădare cu Hong Kong-ul

Decizia oficialului britanic este o consecință a conflictului diplomatic ce a succedat atât controversatei legi de securitate națională impusă de China în Hong Kong cât și deciziei Londrei de a interzice Huawei în rețelele 5G din Marea Britanie. Regatul Unit a încins comunicarea pe axa Londra – Beijing, oferind drepturi de rezidență pentru nu mai puțin de trei milioane de cetățeni din Hong Kong. În consecință, insistând asupra faptului că s-a angajat să respecte normele fundamentale de drept internațional, Beijingul a acuzat Marea Britanie și SUA că s-a amestecat în propriile afaceri interne și că încearcă să dezestabilizeze Hong Kong.
Dominic Raab anunțase pentru ziua de luni o declarație în cadrul Parlamentului, cu privire la aranjamentele britanice privind tratatul de extrădare și, de asemenea, o serie de alte măsuri pe care Regatul Unit ar putea să le ia în legătură cu fosta colonie britanică.

Implicațiile tratatului de extrădare în noul context normativ din Hong Kong

Acordul existent între Marea Britanie și Hong Kong stabilește cadrul normativ în baza căruia cei suspectați de comiterea infracțiunilor în Hong Kong pot fi reținuți dacă se află în Marea Britanie și retrimiși în insulă, în fața instanțelor locale, cu condiția asumării unei cercetări penale legale și a aprobării de către miniștrii de resort. Cum, însă, luna trecută, noile legi de securitate din Hong Kong stipulează faptul că vor pedepsi actele de subversiune cu pedepse pe viață, încalcând termenii Declarației comune din 1984 care protejează libertățile politice și economice, oficialii britanici vor să lipsească aparatul represiv chinez de un instrument care ar putea ajuta scopurilor lui punitive. Denunțând noua lege de securitate impusă în Hong Kong, Marea Britanie, SUA și UE au acuzat Beijingul că ar submina principiul „O țară, două sisteme” care garanta un grad ridicat de autonomie pentru Hong Kong, sub conducerea chineză, de la predarea suveranității din 1997. Drept răspuns, Regatul Unit a oferit unui număr de 350.000 de rezidenți din Hong Kong care dețin pașapoarte britanice, și altor 2,6 milioane de locuitori ai insulei care sunt eligibili pentru acestea – drepturi de rezidență sporite în cazul în care doresc să vină în Marea Britanie și un drum către o posibilă cetățenie.
Speculațiile privind suspendarea acordurilor de extrădare apar după îngrijorările exprimate de judecătorii instanțelor superioare din Marea Britanie cu privire la amenințările la adresa independenței sistemului judiciar din Hong Kong. Lord Reed, președintele Curții Supreme a Regatului Unit, a avertizat că practica judecătorilor britanici care se află la Curtea de Apel definitivă din Hong Kong este sub amenințare și trebuie „să rămână compatibilă cu independența judiciară și statul de drept”.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă