4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump a ameninţat că va „devasta economic” Turcia

Trump a ameninţat că va „devasta economic” Turcia

„Începem retragerea din Siria care trebuia să aibă loc demult în timp ce atacăm puternic şi din mai multe direcţii teritoriul califatului ISIS care a mai rămas”, a scris Trump pe Twitter.

„Vom ataca din nou dintr-o bază care există deja dacă se va reforma. Vom devasta economic Turcia dacă vor ataca kurzii. Vom crea o zonă de siguranţă de 20 de mile..”, a adăugat preşedintele american.

Trump a precizat: „De asemenea, nu vreau ca militanţii kurzi să provoace Turcia. Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii de termen lung a SUA de a distruge ISIS în Siria – inamici naturali. Şi noi am beneficiat însă este timpul să ne aducem soldaţii acasă. Opriţi războaiele fără sfârşit!”.

Retragerea trupelor americane a provocat incertitudine la nivel internaţional pe fondul unor declaraţii contradictorii ale unor oficiali ai administraţiei Trump din ultimele zile care au avut ca scop liniştirea puterilor regionale.

Turcia a susţinut eforturile americane împotriva ISIS. Însă turcii îi consideră pe kurzi, care se luptă de asemenea cu ISIS, ca fiind o grupare teroristă şi au existat îngrijorări că ar putea profita de retragerea trupelor americane pentru a organiza un atac împotriva lor.

John Bolton, consilierul pe securitate naţională al administraţiei Trump, a părut să îl contrazică pe preşedinte în Ierusalim săptămâna trecută, el declarând că retragerea din Siria este condiţionată de o victorie asupra ISIS şi de asigurări din partea Turciei privind siguranţa kurzilor. Aceste comentarii au fost criticate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Secretarul de Stat Mike Pompeo, fiind într-un turneu de opt zile în Orientul Mijlociu, a descris sâmbătă politica lui Trump privind Siria ca fiind „incredibil de clară”. El a caracterizat retragerea ca fiind doar „o schimbare tactică” şi a precizat că „misiunea rămâne aceeaşi” privind eforturile administraţiei de a distruge ISIS.

Într-o conversaţie telefonică de sâmbătă, Pompeo şi ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, „au căzut de acord privind importanţa continuării consultărilor americano-turce”, conform unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă