12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalArmata rusă a interceptat un avion militar norvegian care se apropia de...

Armata rusă a interceptat un avion militar norvegian care se apropia de frontiera ei

Armata rusă anunţă că a trimis luni un avion de vânătoare să intercepteze un avion militar norvegian care se apropia de frontiera rusă, deasupra Mării Batents, la Oceanul Arctic, relatează AFP, potrivit news.ro.

”La apropierea avionului rus, avionul militar străin s-a întors din drum”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aeronava militară norvegiană era un avion de patrulare maritimă, de tip Boeing P-8A Poseidon, precizează ministerul.

”Nicio încălcare a frontierei Federaţiei ruse nu a fost permisă”, dă asigurări ministerul, care precizează că interceptarea a respectat regulile internaţionale, ”fără să taie traiectoriile aeriene” şi fără vreo ”apropiere periculoasă”.

O interceptare este o operaţiune de escortare a unui avion considerat prea apropiat de un spaţiu aerian sau care a pătruns în el.

Incidente implicând aeronave ruseşti şi ale unor state membre NATO – din care Noevegia face parte – s-au multiplicat în ultimii ani, înainte de Războiul din Ucraina.

Ele au avut loc adesea deasupra Mării Baltice, dar şi la Marea Neagră.

În aprilie, armata norvegiană a anunţat că a urmărit şi identificat, în cadrul unei misiuni NATO, o patrulă rusă alcătuită din două bombardiere strategice şi trei avioane de vânătoare, în spaţiul internaţional al Mării Barents.

Luni, într-un comunicat – separat -, armata rusă anunţă că mai multe bombardiere strategice ruseşti ţi avioane de vânătoare au efectuat ”zboruri planificate” deasupra apelor internaţionale ale mărilor Baltica, Barents, a Norvegiei, dar şi în mările Siberiei de Est, Beaufort şi Ciukoţk.

Rusia pare disperată: vrea înrolarea în armata rusă a locuitorilor din Kazahstan

Reclame care oferă o plată imediată de peste 5.000 de dolari pentru înrolarea în armata rusă au început să apară pe ecranele utilizatorilor de internet din Kazahstan, pe fondul escaladării conflictului din Ucraina, relatează Reuters, conform agerpres.ro.

Kazahstanul, o fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia, găzduieşte peste trei milioane de etnici ruşi şi a fost în mod tradiţional unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei. Cu toate acestea, guvernul de la Astana nu a sprijinit ceea ce Moscova numeşte “operaţiunea sa militară specială” în Ucraina şi a cerut pace.

Vizând în mod clar kazahii, reclamele observate de Reuters prezintă steaguri ruseşti şi kazahe şi sloganul “Umăr la umăr”.

Ele promit o plată unică de 495.000 de ruble ruseşti (5.300 de dolari) pentru cei care semnează un contract cu armata rusă, împreună cu un salariu lunar de cel puţin 190.000 de ruble (2.000 de dolari) şi beneficii suplimentare nedivulgate.

Anunţurile duc la un site care le oferă potenţialilor recruţi şansa de a se alătura armatei ruse în regiunea Sahalin din Extremul Orient al Rusiei. Site-ul precizează că proprietarul său este Agenţia de Dezvoltare a Capitalului Uman din regiunea Sahalin, o organizaţie înfiinţată de guvernul local.

Operatorii de la call center au declarat că nu pot comenta plasarea anunţurilor, iar organizaţia nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail. Participarea la conflicte militare în străinătate în schimbul unor sume de bani este ilegală în conformitate cu legislaţia kazahă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă