ALEGERI SUA 2020, prima dezbatere televizată. Trump: „Nu vreau să plătesc impozite”. Biden: „Fiul meu a avut o problemă cu drogurile”

ALEGERI SUA 2020. Donald Trump şi rivalul său democrat, Joe Biden, au avut prima lor dezbatere televizată din cele trei programate în perspectiva alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în data de 3 noiembrie. Toți participanții din public au fost testați pentru Covid-19. Prima doamnă Melania Trump și fiica cea mare a președintelui, Ivanka au fost prezente. Alte două dezbateri ar urma să mai aibă în loc în datele de 15 și 22 octombrie, iar alegerile vor avea loc în 3 noiembrie.

RomaniaTV.net
30 sept. 2020, 01:51

Prima dezbatere Trump-Biden. Trump: „Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre deșteptăciune. Nu folosi cuvântul ăsta”. Biden: „Oh, mai scutește-mă”.

Prima dezbatere televizată a celor doi candidaţi la preşedinţia SUA, republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden, a avut loc marţi seara, în Cleveland, în prezenţa unui public restrâns, în care s-au aflat şi soţiile Melania Trump şi Jill Biden, dar a fost urmărită de zeci de milioane de americani, informează agenţiile de presă internaţionale.

Sondaj CNN: Şase din zece persoane susţin că Joe Biden este câştigătorul debate-ului cu Trump

Şase din zece urmăritori ai dezbaterii dintre Joe Biden şi Donald Trump susţin că Biden este câştigătorul. Doar 28% l-au susţinut pe Donald Trump, conform sondajului CNN.
De asemenea, şi în sondajul realizat anterior dezbaterii, cetăţenii americani îl anticipau pe Biden câştigător, cu 56% din voturi.

Rezultatele sondajului dezbaterii prezidenţiale de anul acesta sunt asemănătoare cu cele din 2016, din urma dezbaterii dintre Donald Trump şi Hillary Clinton. În 2016, 62% dintre cetăţeni au considerat că Hillary a făcut o treabă mai bună decât Trump.

Întreaga dezbatere dintre Joe Biden şi Donald Trump a fost marcat de injurii. Cu toate acestea, alegătorii i-au ţinut partea lui Joe Biden în proporţie de 69%, considerând atacurile lui Biden la adresa lui Trump corecte. Pe de altă parte, doar 32% l-au susţinut pe Trump.

Sondajul CNN a fost realizat pe un eşantion format strict din cetăţenii americani care au urmărit debate-ul dintre Donald Trump şi Joe Biden şi nu reprezintă opinia tuturor americanilor. 

Prima chestiune a dezbaterii prezidenţiale, care a durat 90 de minute şi a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace, a vizat numirea judecătoarei care să o înlocuiască la Curtea Supremă pe recent decedată Ruth Bader Ginsburg.

„Am câştigat alegerile. Alegerile au consecinţe”, a reacţionat preşedintele Trump, adăugând că partidul său republican deţine majoritatea în Senat, camera care confirmă judecătorii. Trump a lăudat calităţile propunerii sale, judecătoarea Amy Coney Barrett: „Va fi la fel de bună ca oricine a servit în acea Curte”, a subliniat preşedintele american.

„Suntem în mijlocul alegerilor”, a contracarat candidatul democrat Joe Biden. „Ar trebui să aşteptăm să vedem care este rezultatul acestor alegeri”. Joe Biden a schimbat rapid subiectul, abordând sistemul de sănătate şi susţinând că Barrett ar putea renunţa la sistemul de protecţie.

Preşedintele Trump l-a atacat pe Biden în legătură cu activitatea fiului său pentru compania de gaze ucraineană Burisma, într-o confruntare care s-a terminat prin acuze reciproce la adresa legăturilor membrilor familiilor lor. Biden a negat orice activitate incorectă a fiului său.

Trump: „Nu vreau să plătesc impozite”

Președintele Trump a oferit o apărare sinceră când a fost întrebat cu privire la o nouă raportare cu privire la suma minimă a impozitului pe venit pe care a plătit-o: „Nu vreau să plătesc impozite”. Trump a spus că lacunele fiscale pentru americanii bogați sunt de exploatat – chiar dacă, în același timp, a încercat să pretindă că a plătit „milioane de dolari” în impozite în primii ani ai președinției sale.

Trump a încercat să pretindă că face ceea ce făceau toți ceilalți, evitând impozitele, insistând totodată că plătește milioane de impozite. 

Donald Trump nu a plătit deloc impozite sau a plătit impozite mici, dezvăluie cotidianul The New York Times (NYT), iar refuzul acestuia de a-şi dezvălui averea a irupt în campania prezidenţială americană înaintea dezbaterii foarte aşteptate, marţi, cu candidatul democrat Joe Biden, relatează AFP.

Cotidianul american a publicat o anchetă jurnalistică, după ce şi-a procurat date fiscale „cu privire la peste 20 de ani” despre fostul magnat în domeniul imobiliar „şi sutele de societăţi din grupul său” necotat pe piaţă.

„Donald J. Trump a plătit 750 de dolari impozit pe venit în anul în care a câştigat preşedinţia”, în 2016, şi tot atât „în primul său an la Casa Albă”, în 2017, scrie ziarul.

„El nu a plătit deloc impozit pe venit în zece din cei 15 ani precedenţi, în mare parte pentru că a declarat că a pierdut mai mulţi bani decât a câştigat”, scrie cotidianul american.

Potrivit NYT, Trump a aplicat totodată deduceri pentru reşedinţele sale, avionul său privat şi – în valoare de 70.000 de dolari – pentru cheltuieli cu coaforul înainte de apariţiile sale la televiziune.

Candidatul democrat l-a atacat pe preşedintele Trump în domeniul economiei, acuzând numărul mic de persoane care au joburi în prezent, comparativ cu momentul preluării mandatului.”Ar trebui să se implice şi să aibă grijă de nevoile poporului american astfel încât să putem deschide în siguranţă” economia, a susţinut Biden, criticându-i abordarea gestionării pandemiei şi redeschiderii economiei.

Preşedintele Trump l-a atacat pe candidatul democrat pentru intenţia de a închide din nou economia SUA în eventualitatea resurgenţei numărului de contaminări. Trump a susţinut că „mai mulţi oameni vor fi afectaţi de închidere”. „O va închide din nou, va distruge această ţară”, a subliniat Trump despre abordarea lui Biden. El a acuzat democraţii că au o abordare politicianistă şi încearcă să menţină economia închisă până după alegerile prezidenţiale pentru a-i influenţa şansele sale de realegere.

Biden: „O mulțime de oameni au murit până ce s-a deșteptat el” /Trump: „Suntem la câteva săptămâni de vaccin”

Președintele Trump și fostul vicepreședinte Joe Biden au oferit versiuni extrem de diferite la pandemia de coronavirus.
Când ambii candidați au fost întrebați despre tratamentul pandemiei în timpul dezbaterii, Biden a arătat numărul uimitor de americani care au murit sau au luat coronavirus de când pandemia a ajuns în SUA. Când i s-a prezentat acest număr, Trump a spus: „Este ceea ce este. „Ei bine, este ceea ce este pentru că ești cine ești. De aceea este. Președintele nu are un plan. El nu a prezentat nimic. Știa până din februarie cât de grav era acest … „, a spus Biden, făcând referire la interviurile lui Trump cu jurnalistul Bob Woodward, în care a indicat că dorește să dea jos coronavirusul pentru a nu crea panică națională.

Candidatul democraților l-a acuzat pe Trump că a ascuns gravitatea virusului SarCov2 și din cauza lui au murit foarte mulți americani:. „O mulțime de oameni au murit până ce s-a deșteptat el și a acționat mai rapid”

Au urmat schimburi de jigniri între cei doi. „Ai folosit cuvântul deștept?”, a întrebat Trump. „Ai spus că ai studiat la Universitatea Delaware, dar ai uitat numele facultății”. Biden a râs și a spus că nu este adevărat, dar Trump a continuat: „Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre deșteptăciune. Nu folosi cuvântul ăsta”. Biden: „Oh, mai scutește-mă”. „Pentru că nu e nimic deștept la tine, Joe. 47 de ani nu ai făcut nimic”, a continuat Trump. „Hai să vedem după dezbaterea asta”, a replicat Biden. 

Trump a replicat, spunându-i lui Biden: „Nu ai fi putut niciodată să faci treaba pe care am făcut-o” și a vorbitt despre modul în care administrația Obama a tratat gripa porcină.

„Avem combinezoanele speciale. Avem măștile. Am fabricat ventilatoarele. Și acum suntem la câteva săptămâni de vaccin. Facem deja terapie. Mai puțini oameni mor „, a spus Trump, învinuind China de virus și susținând că lipsa de succes percepută de administrația sa în gestionarea pandemiei este rezultatul presei proaste.

Bidenl-a criticat pe Trump pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid. „Este același om care a spus că virusul va dispărea până la Paște. Ai putea să îți injectezi niște înălbitor și rezolvi problema”, i-a spus democratul actualului președinte. 

„Am fost sarcastic când am spus asta”, a răspuns Trump. 

Schimbările climatice. Trump: „Avem copaci care ard mai ușor în California”

Întrebat despre schimbările climatice, dacă el crede în acest concept, Trump a răspuns: „Vreau ape curate ca cristalul și aer curat, dar nu vreau să ne distrugem afacerile. În legătură cu incendiile, avem nevoie de o mai bună gestionare a incendiilor, avem copaci bătrâni și uscați.

Cred că trebuie să facem tot ce trebuie să avem ape curate și aer curat și să plantăm 1 milion de copaci. Tot aud California arde, California arde! Avem copaci care ard mai ușor în California. Sunt de acord cu mașinile electrice dar ce au făcut în California este nebunie”

Cei doi candidaţi s-au confruntat apoi pe subiectul rasismului şi al discriminării, Biden acuzându-l pe preşedinte că este „rasist” într-o dezbatere care a atins şi problema aplicării legii.

„Acesta este un preşedinte care a folosit totul pentru a încerca să genereze ură rasistă, diviziune rasistă”, a acuzat Biden, adăugând că „există nedreptate sistemică în această ţară”. Trump a contracarat afirmând că Biden, pe vremea când era senator, în anii 1990, a adoptat un proiect de lege privind infracţionalitatea care i-a afectat negativ pe afro-americani.”Noi credem în lege şi ordine, în timp ce tu nu”, i-a spus Trump lui Biden, după care dezbaterea a abordat modul în care s-au purtat poliţiştii în timpul protestelor.

Preşedintele Trump a invocat sprijinul de care se bucură în rândul ofiţerilor de poliţie, în timp ce Biden a fost presat de moderator să răspundă cu privire la motivul pentru care nu a cerut represiuni mai dure în timpul protestelor care au degenerat în revolte în timpul verii. Ca răspuns, Biden a ţinut să condamne orice proteste violente.

„Nu face decât să pună paie pe foc”, a calificat Biden abordarea dură a lui Trump.

Trump  a refuzat să condamne mișcarea de extremă dreapta a suprematiștilor albi. „Tot ce văd este din partea stângiștilor.  Cineva trebuie să facă ceva cu Antifa” . „Antifa este o idee, nu o organizație”, a replicat Biden. 

Impactul dezbaterilor televizate asupra scrutinului rămâne limitat, însă aceste întâlniri reprezintă momente puternice ale campaniei electorale, de la prima înfruntare faţă în faţă, organizată în urmă cu 60 de ani, la Chicago, între John F. Kennedy şi Richard Nixon.

Devansat în sondaje de mai multe săptămâni, Donald Trump speră la o seară bună – sau la o greşeală spectaculoasă a adevrarului său democrat – pentru a se relansa.

Un nou sondaj Washington Post-ABC News publicat marţi îl prezintă înfrânt zdrobitor în statul Pennsylvania, în care a obţinut o victorie în 2016.

Odată cu apropierea scrutinului de la 3 noiembrie, el se teme că ar putea deveni primul preşedinte care nu este reales – de un sfert de secol -, de la înfrângerea lui George H. W. Bush de către Bill Clinton în 1992.

Între subiectele aflate pe agenda dezbaterii se află covid-19, Curtea Supremă, economia, probleme rasiale, bilanţurile celor doi candidaţi şi „integritatea scrutinlui”.

Joe Biden: „Este căţeluşul lui Putin”. Donald Trump: „Prost ca o stâncă”

Preşedintele Donald Trump l-a întrerupt în repetate rânduri pe Biden, care nu a ezitat să-l numească clovn şi ”cel mai rău preşedinte pe care l-a avut America”.

De altfel, Trump l-a atacat pe Biden şi l-a întrerupt, indiferent de tema abordată.

În timpul discuţiei despre taxe şi despre informaţiile privind nivelul scăzut al taxelor plătite de Trump sau faptul că nu a plătit deloc, Biden a încercat să vorbească despre corectitudine, notând că un profesor plăteşte taxe mai mari decât  cele achitate de Trump, însă a fost întrerupt de acesta, care a încercat să devieze discuţia,

Disputele verbale s-au manifestat şi în timpul discuţiei despre sistemul de sănătate şi s-au menţinut pe toată durata dezbaterii.
„Donald, poţi să taci un minut?”, a spus Biden. ”Tot ceea ce spune el aici este o minciună”, a continuat Joe Biden, În momentul în care întreruperile lui Trump îl împiedicau să discute coerent, Joe Biden i s-a adresat acestuia: ”Mai taci, omule!”.
Când Biden a fost întrebat de ce alegătorii ar trebui să opteze pentru el, Biden a afirmat că Trump a făcut ţara ”mai bolnavă, mai săracă, mai divizată şi mai violentă”.
”Noi am lăsat o economie efervescentă, iar el a provocat recesiune”, a adăugat fostul vicepreşedinte.
”Este căţeluşul lui Putin” a spus Joe Biden despre contracandidatul său, potrivit CNN.
Când moderatorul Chris Wallace i-a amintit lui Donald Trump că echipa sa de campanie a fost de acord ca fiecare dintre candidaţi să poată avea răspunsuri de două minute, fără a fi întrerupt, Biden a replicat: ”El nu-şi respectă niciodată cuvântul”.
Aşa cum era de aşteptat, Trump l-a insultat în mod repetat pe Biden din primele 30 de minute ale dezbaterii, întrerupându-l la un moment dat când acesta a folosit cuvântul ”inteligent”.
”Să nu foloseşti niciodată cuvântul ”inteligent” de faţă cu mine!”, a spus Trump. ”Nu este nimic inteligent la tine, Joe”., a continuat preşedintele SUA.
CNN comentează, afirmând că întreaga prestaţie a lui Trump a fost o reprezentare la scară redusă,a întregii sale vieţi şi cariere: ”încălcarea tuturor regulilor, încercarea de a domina orice spaţiu şi orice interacţiune personală”.
Biden s-a străduit să-l contracareze pe Trump, găsind chiar un moment în care să contraatace pe tema încercării preşedintelui în funcţie de a scăpa de Obamacare.
„Nu are un plan. Adevărul este că acest om nu ştie despre ce vorbeşte”, a exclamat Joe Biden.
Trump l-a atacat pe Biden pe tema acuzaţiilor de corupţie la adresa fiului său Hunter Biden şi a pus în repetate rânduri la îndoială acuitatea mentală a lui Joe Biden, numindu-l ”prost ca o stâncă”, potrivit CNN.
Cei doi au avut dispute inclusiv pe tema pandemiei de COVID-19, Biden acuzându-l că nu are niciun plan, în timp ce Trump i-a replicat că el ar fi înregistrat mai multe victime.
”Acest tip va închide întreaga ţară şi va distruge întreaga ţară”, a avertizat Trump.

Impactul dezbaterilor televizate asupra scrutinului rămâne limitat, însă aceste întâlniri reprezintă momente puternice ale campaniei electorale, de la prima înfruntare faţă în faţă, organizată în urmă cu 60 de ani, la Chicago, între John F. Kennedy şi Richard Nixon.

Celelalte două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute la 15 şi 22 octombrie, respectiv la Miami, în Florida, şi la Nashville. în Tennessee.

Cea între vicepreşedintele republican Mike Pence şi partenera de cursă a lui Joe Biden, senatoarea Kamala Harris, un fost procuror, are loc la 7 octombrie la Salt Lake City, în Utah.

Totul îi desparte pe cei doi candidaţi septuagenari.

Donald Trump a candidat o singură dată, în 2016, şi a creat cea mai mare surpriză din istoria politică modernă.

Intrat în politică în urmă cu o jumătate de secol, Joe Biden, senator şi apoi vicepreşedinte, speră ca această a treia sa candidatură la fotoliul de la Casa Albă – după candidaturile în alegerile primare democrate din 1988 şi 2008 – să fie cea bună.

Care este punctul tare al fostului om de afaceri republican? Capacitatea sa de a surprinde, de a sparge codurile, de a-şi impune propriile reguli, propriul stil.

„Este un participan aparte la dezbateri, nu există cu adevărat o reţetă pentru a-l înfrunta”, declară pentru AFP Aaron Kall, un profesor la universitatea din Michigan şi autorul unei cărţi intitulate „Debating The Donald”.

În tabăra lui Joe Biden se mizează pe experienţa sa, pe emoatie.

„Americanii vor vedea cum arată un preşedinte”, a dat asigurări soţia sa, Jill Biden. „Calm, constant, puternic, rezistent”.

Însă frica unei gafe bântuie tabăra democrată, atât de obişnuit este acest leu al politicii cu acest gen.

Odată cu apropierea acestei mari întâlniri, Donald Trump a formulat din nou o cerere bizară, pe jumătate în glumă, pe jumătate provocator, ca Joe Biden să fie supus unui control antidopaj.

Joe Biden a refuzat să comenteze, duminică. Însă echipa sa a dat un răspuns usturător acestei solicitări.

„Dacă preşedintele crede că cea mai bună modalitate de a-şi prezenta argumentele este cu ajutorul urinei, atunci să nu se jeneze”, a declarat directoarea de comunicare a candidatului democrat, Kate Bedingfield.

Strategia nu are nimic nou. În urmă cu patru ani, Donald Trump a formulat exact aceeaşi solicitare cu privire la… Hillary Clinton.

Celelalte două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute la 15 şi 22 octombrie, respectiv la Miami, în Florida, şi la Nashville. în Tennessee.

Vicepreşedintele republican Mike Pence şi partenera de cursă a lui Joe Biden, senatoarea Kamala Harris, un fost procuror, are loc la 7 octombrie la Salt Lake City, în Utah.