Alexandru Rafila avertizează: Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă

Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a avertizat că România se află în valul doi al pandemiei de coronavirus, că se aflăm într-un moment de transmitere comunitară intensă și că, în această săptămână, am putea ajunge să avem 2 000 de cazuri de infectări pe zi.

RomaniaTV.net
30 sept. 2020, 08:45
Alexandru Rafila avertizează: Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă

Alexandru Rafila a declarat, miercuri, la Digi 24, că a fost îngrijorat de cifrele văzute la raportarea testelor făcute duminică.

„Sunt îngrijorat de cifrele pe care le-am văzut la raportarea testelor efectuate duminică, când pe de o parte am avut un record pentru o zi de duminică, peste 1.200 de cazuri pozitive şi am avut 20% dintre probele testate pozitive ceea ce mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă şi nu este exclus ca în această săptămână să înregistăm acea cifră la care toată lumea face referire, 2.000 de cazuri, pentru că în mod evident am avut o creştere în cele două săptămâni care au trecut cu peste 1.700 de cazuri în câteva zile şi este de aşteptat ca pe măsură ce nivelul probelor, procentul probelor pozitive creşte să avem şi în această săptămână o evoluţie în acelaşi sens”, a afirmat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: INSP, statistici îngrijorătoare! Care este rata de incidenţă a infectării pentru Bucureşti şi alte 15 judeţe

El a fost întrebat ce se poate face dacă nu mai sunt locuri în spitalele COVID din Bucureşti.

„DSU, care coordonează la nivel național repartiția persoanelor bolnave care au nevoie de AȚI, va găși o soluție, pentru un timp, dacă numărul acestor cazuri rămâne limitat. Lucrul acesta o să devină tot mai dificil pe măsură ce capacitatea se apropie de un nivel maxim.

Acum noi avem ocupat cam 55% din capacitatea paturilor de la ATI pentru pacienții COVID. Dacă acest procent va continua să crească într-un ritm accelerat, pot apărea probleme foarte serioase. Lucrurile se complică și din cauza asta sper să fim suficienți de precauți să nu repetăm o experiență prin care au trecut Franța, Spania sau Italia”, a explicat reprezentantul României la OMS.

Citeşte şi: Rafila: Suntem în valul al doilea al Covid si ne îndreptăm spre două praguri