Alexandru Rafila: Nu este exclus să ajungem la 100.000 de cazuri de coronavirus

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a spus, joi seară, la Antena 3 că nu este exclus să ajungem la 100.000 de cazuri de coronavirus în România.

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 04:49
Alexandru Rafila: Nu este exclus să ajungem la 100.000 de cazuri de coronavirus

Alexandru Rafila susține că numărul de cazuri noi care apar zilnic e indicativul care ar trebui să ne alerteze. „Probabil că în zilele următoare o să începem și noi să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri. Trebuie să fim pregătiți pentru asta, în primul rând psihologic. Trebuie să transmitem populației un mesaj că e o situație care e posibil să se întâmple. O să ajungem sigur la 10 mii de infectați”, a spus Rafila.

 

Întrebat la cât putem ajunge, președintele Societății Române de Microbiologie a răspuns că e greu de spus, dar când vom observa că demarează creșterea trebuie să luăm măsuri de distanțare socială în momentul potrivit.

„Măsurile pot fi potrivite, dar momentul poate fi nepotrivit”, a precizat el. Întrebat dacă e posibil să ajungem la 100 de mii de cazuri de coronavirus în România, profesorul a spus că nu este exclus.

 

Potrivit lui Rafila, vârful va fi atins în ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai. „Eu continui să cred că influența climatului este importantă. Ea nu elimină transmiterea, dar o reduce la jumătate. O temperatură mai mare duce la frânarea transmiterii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Au fost înregistrate 17 noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în București, Suceava, Cluj, Bistrița Năsăud, Covasna, Iași, Dolj, Ilfov și Constanța. Bilanțul a urcat joi la 277, din care 25 de persoane s-au vindecat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.