Astrid Fodor, primarul Sibiului, şi-a pierdut mandatul pentru incompatibilitate. Prefectul a semnat ordinul

Prefectul de Sibiu, Adela Munteanu, a semnat miercuri ordinul privind încetarea mandatului de primar al municipiului Sibiu deţinut de Astrid Fodor. Aceasta a fost declarată în incompatibilitate, printr-o sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,pentru că a făcut parte, pe vremea când era viceprimar, din consiliile de administraţie a două unităţi de învăţământ.

03 iul. 2019, 10:25
Astrid Fodor, primarul Sibiului, şi-a pierdut mandatul pentru incompatibilitate. Prefectul a semnat ordinul

Prefectul de Sibiu, Adela Munteanu, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că în cursul zilei a fost semnat ordinul privind constatarea încetării mandatului de primar al municipiului Sibiu a lui Astrid Fodor.

„Astăzi a fost semnat ordinul, astăzi a şi fost comunicat, atât persoanei, cât şi Consiliului Municipal. Acest ordin, potrivit legslaţiei în domeniu, poate fi contestat în termen de zece zile de la comunicare, la instanţa de contenios administrativ”, a declarat prefectul Adela Munteanu pentru News.ro.

Primarul Astrid Fodor a anunţat deja că va contesta ordinul emis de prefectul de Sibiu.

”Până la judecarea pe fond a acestei acţiuni, primarul Astrid Fodor va cere în instanţă suspendarea efectelor Ordinului Prefectului Judeţului Sibiu”, a mai transmis Biroul de Presă al Primăriei Sibiu.

În luna mai, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă în procesul dintre Astrid Fodor şi Agenţia Naţională de Integritate, stabilind că, pe vremea când era viceprimar, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a făcut parte din consiliile de administraţie a două unităţi de învăţământ.

În 2015, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat starea de incompatibilitate a lui Astrid Fodor, pentru perioada 2012 – 2014, când a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional ”Samuel von Brukenthal” şi cel al Grădiniţei nr. 37, deşi era şi viceprimar.

Astrid Fodor a fost unul dintre viceprimarii lui Klaus Iohannis, iar la preluarea mandatului de preşedinte a fost primar interimar. În 2016, a câştigat alegerile locale din partea Forumului Democrat al Germanilor din Româna. 

Consiliul Local Sibiu va fi convocat pentru numirea unui primar interimar

Consiliul Local Sibiu va fi convocat în şedinţă extraordinară pentru ca unul dintre cei doi viceprimari să preia atribuţiile primarului suspendat din funcţie, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Primăriei Sibiu. Astrid Fodor va ataca în instanţă ordinul prefectului de Sibiu, privind încetarea mandatului.

”În data de 3 iulie,  Primăriei Municipiului Sibiu i-a fost comunicat ordinul Prefectului nr. 262 cu privire la încetarea mandatului de primar al doamnei Astrid Fodor, în contextul raportului Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate constată de această instituţie. Primăria Municipiului Sibiu va lua măsurile prevăzute de lege în acest caz. Astfel, Consiliul Local Sibiu va fi convocat pentru a mandata unul dintre viceprimarii municipiului cu atribuţiile primarului municipiului Sibiu”, a transmis, miercuri, Biroul de Presă al Primăriei Sibiu.