Coreea de Nord a lansat rachete de croazieră în largul coastei de est, sub supravegherea lui Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat lansarea a două rachete de croazieră de pe un submarin, a informat luni agenţia de presă de stat KCNA, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Seul şi Phenian.

29 ian. 2024, 09:50
Coreea de Nord a lansat rachete de croazieră în largul coastei de est, sub supravegherea lui Kim Jong Un

„Rachetele de croazieră au zburat spre cer deasupra Mării de Est… pentru a atinge ţinta insulei” duminică, a informat KCNA.

Este vorba de rachete Pulhwasal-3-31, pe care Coreea de Nord a spus că le-a dezvoltat şi pe care le-a testat săptămâna trecută, conform Reuters.

Ultimele lansări au avut loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a lansat ceea ce a numit o nouă rachetă de croazieră strategică, denumită „Pulhwasal-3-31”, sugerând că este capabilă să folosească arme nucleare.

Coreea de Nord îşi intensifică confruntarea cu Statele Unite şi aliaţii săi, dar oficialii de la Washington şi Seul spun că nu au observat niciun semn că Pyongyang intenţionează să întreprindă o acţiune militară iminentă.

Este probabil ca Pyongyang să continue sau chiar să intensifice paşii provocatori, spun oficialii şi analiştii, după ce a făcut progrese în dezvoltarea rachetelor balistice, a consolidat cooperarea cu Rusia şi China şi a renunţat la obiectivul său de zeci de ani de a se reunifica paşnic cu Coreea de Sud.

Anterior, duminică, presa de stat nord-coreeană KCNA a denunţat o serie de exerciţii militare desfăşurate în ultimele săptămâni de trupele americane şi sud-coreene, avertizând asupra consecinţelor „nemiloase”.

Citește și: Cutremur cu magnitudinea 3,8 în Italia. Oamenii au ieșit de teamă pe străzi: „Ne-am speriat”

„Realitatea că exerciţiile de război nuclear împotriva republicii noastre se desfăşoară ca o nebunie de la începutul Anului Nou ne cere să fim pe deplin pregătiţi pentru un război ucigător”, se arată în dispecerat.

Coreea de Nord a efectuat primul său test cu o rachetă de croazieră cu posibile capacităţi de atac nuclear în septembrie 2021.

În timp ce sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU nu interzic ţării izolate să testeze rachete de croazieră convenţionale, ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik a condamnat recentele lansări ca fiind o ameninţare gravă pentru ţara sa şi nu numai.

Ultima lansare a avut loc la o zi după ce o delegaţie chineză condusă de viceministrul de externe Sun Weidong s-a întors acasă după o vizită de trei zile la Pyongyang, în timpul căreia ambele părţi au promis să stimuleze cooperarea tactică şi să apere interesele comune.

Într-un comunicat separat, duminică, KCNA a declarat că o delegaţie nord-coreeană condusă de ministrul sportului, Kim Il Guk, a plecat sâmbătă spre China.

Citește și: Val de probleme medicale în familia regală britanică. Regele Charles a primit prima vizită după operația la prostată